BRATISLAVA - Konzumácia niektorých druhov potravín ako napríklad rýb, orechov, zeleniny alebo ovocia môže znižovať riziko Alzheimerovej choroby. Zistili to americkí vedci z Columbia University Medical Center v New Yorku.
Odborníci sledovali 2148 ľudí starších než 65 rokov, ktorí na začiatku výskumu nemali Alzheimerovu chorobu. Účastníci najprv poskytli vedcom údaje o svojich stravovacích návykoch a následne sa každého jeden a pol roka počas nasledujúcich štyroch rokov podrobovali testom na Alzheimerovu chorobu.
Počas sledovaného obdobia sa toto ochorenie prejavilo u celkovo 253 ľudí. Na základe údajov o stravovacích návykoch vedci zistili, že nižšie riziko Alzheimerovej choroby mali ľudia, ktorí často konzumovali šalátové dressingy, orechy, ryby, zeleninu, ovocie a hydinu. Na zníženie rizika tohto ochorenia malo taktiež vplyv obmedzenie konzumácie červeného mäsa, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov a masla.
Tieto poznatky môžu podľa odborníkov poslúžiť na vytvorenie stravovacích programov, ktoré by mohli mať preventívne účinky proti vzniku Alzheimerovej choroby.