BRATISLAVA – Aby cibuľa nezačala hniť, musíte vedieť, ako ju správne skladovať. Existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu udržať cibuľu dlhšie čerstvú a jedným z najdôležitejších tipov je nikdy ju neskladovať vedľa tejto potraviny.
Hoci sú dokonalými partnermi v jedlách, nedávajte cibuľu a zemiaky na rovnaké miesto v špajzy, pretože zemiaky podporujú hnilobu cibule – a naopak. Ak sú zemiaky zrelé, uvoľňujú veľa vlhkosti, čo podporuje rozvoj plesní a baktérií a hnilobu cibule. A nielen zemiaky, ale aj mnohé iné potraviny obsahujú etylénový plyn. Je to hormón, ktorý urýchľuje dozrievanie, a preto sa ovocie a zelenina rýchlejšie pokazia, ak ich budete držať vedľa seba, informuje portál All Recipes. Ak chcete predĺžiť životnosť cibule, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi na jej skladovanie.
Cibuľu skladujte na suchom a chladnom mieste
Priestor musí byť dobre vetraný – sieťované vrecia alebo tkané koše umožňujú cirkuláciu vzduchu a zabraňujú hromadeniu vlhkosti.
Vyhnite sa plastovým vreckám
Plast zadržiava vlhkosť a zabraňuje cirkulácii vzduchu, čo môže viesť k zmäknutiu cibule. Takéto prostredie je tiež ideálne pre vznik plesní. Namiesto toho použite papierové vrecká, sieťované vrecká alebo prútené košíky, ktoré umožnia cibuli „dýchať“.
Neskladujte cibuľu v chladničke
Celú neošúpanú cibuľu neskladujte v chladničke, pretože chladné vlhké prostredie môže spôsobiť jej zmäknutie a pokazenie. Nakrájanú alebo olúpanú cibuľu však môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až týždeň.
Prebytočnú cibuľu zmrazte
Ak máte nadbytočnú cibuľu, ktorú hneď nespotrebujete, môžete ju nasekať a zamraziť. Hoci sa textúra po rozmrazení môže zmeniť, takáto cibuľa bude ideálna na varenie.