DURHAM - Obmedzenie konzumácie kofeínu by mohlo pomôcť ľuďom trpiacim na najčastejšiu formu cukrovky lepšie kontrolovať hladinu ich cukru v krvi. Vedci zistili, že dávky kofeínu u ľudí s cukrovkou typu dva, zvyšovali počas dňa hladinu glukózy v krvi, hlavne po jedle.
"Kofeín ovplyvňuje metabolizmus cukru, čím môže mať negatívny vplyv na cukrovkárov. Výskumom sa snažíme ukázať, že pacienti s cukrovkou typu dva, ktorí sú kávičkármi, majú zvýšenú hladinu cukru krvi oproti pacientom, ktorí kávu nepijú," tvrdí psychológ James Lane z Lekárskeho univerzitného centra v Durhame, v štáte Severná Karolína, ktorý je vedúci výskumu.
Na tento jav existujú podľa neho dve vysvetlenia. Kofeín môže narušovať proces transportu glukózy do svalov a ďalších buniek, kde by sa následne spálila a okrem toho podporuje vylučovanie hormónu adrenalínu, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi. K tomuto záveru dospeli vedci na základe novej technológie, keď implantovali malý monitor na sledovanie glukózy pod kožu v brušnej oblasti.
Týmto zistením sa im pravdepodobne podarilo vyvrátiť predchádzajúcu teóriu, ktorá naopak tvrdila, že zvýšená konzumácia kofeínu môže pôsobiť ako prevencia proti vzniku cukrovky.
Na tento jav existujú podľa neho dve vysvetlenia. Kofeín môže narušovať proces transportu glukózy do svalov a ďalších buniek, kde by sa následne spálila a okrem toho podporuje vylučovanie hormónu adrenalínu, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi. K tomuto záveru dospeli vedci na základe novej technológie, keď implantovali malý monitor na sledovanie glukózy pod kožu v brušnej oblasti.
Týmto zistením sa im pravdepodobne podarilo vyvrátiť predchádzajúcu teóriu, ktorá naopak tvrdila, že zvýšená konzumácia kofeínu môže pôsobiť ako prevencia proti vzniku cukrovky.