Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Vo vesmíre velia ženy

Peggy Whitson vedie posádku na ISS.
Peggy Whitson vedie posádku na ISS. (Zdroj: Profimedia)

CAPE CANAVERAL - Niekoľko stoviek kilometrov nad zemským povrchom prišlo k zaujímavej situácii - veliteľkami vesmírneho priestoru sa stali ženy.

Prvýkrát v histórii vedú predstaviteľky nežného pohlavia súčasne vesmírnu stanicu ISS a raketoplán. Kým Američanka Pamela Melroy je kapitánkou Discovery, na čele posádky ISS stojí jej krajanka Peggy Whitson.

Obe dámy sa osobne stretli včera, keď sa raketoplán tretí deň po štarte úspešne spojil s ISS. Obe posádky čaká jedna z najnáročnejších konštrukčných misií na obežnej dráhe. Vyslúžilá armádna plukovníčka Pamela Melroy (46) je pritom len druhou kapitánkou raketoplánu v 26-ročnej histórii letov.

O rok staršia Peggy Whitson je zas úplne prvou ženskou veliteľkou na vesmírnej stanici ISS. Súčasná vláda žien vo vesmíre však nezodpovedá skutočnosti, keďže ženy tvoria v americkom astronautickom zbore sotva 20 percent. V Národnom úrade pre letectvo a vesmír to však chcú zmeniť. „Bolo by dobré mať viacero ženských veliteliek,“ priznal Duane Ross, ktorý je v NASA zodpovedný za nábor astronautov.

Po vlaňajšom odchode Eileen Collins, ktorá bola prvou kapitánkou raketoplánu v dejinách, je však Pamela Melroy momentálne jedinou ženou kvalifikovanou na velenie raketoplánu. Kapitáni totiž musia mať nalietaných najmenej 1 000 hodín v armáde, čo spĺňa len málo žien, a musia byť schopní vykonať dva najnáročnejšie úkony-ukotviť stroj k vesmírnej stanici a potom so 100-tonovým kolosom bezpečne pristáť na Zemi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu