BRATISLAVA - Cukry priamo nespôsobujú obezitu, cukrovku ani žiadne vážne ochorenia. Napríklad na vznik či rozvoj obezity vplýva najmä nedostatok pohybu, konzumácia veľkých porcií jedál a zlý pomer tukov a cukrov v týchto jedlách a teda celkovo nesprávna životospráva.
Na stredajšom pracovnom stretnutí sa na tom zhodli lekári Miloš Bubán a Peter Minárik, pričom svoje tvrdenia dokladovali aj výsledkami doteraz publikovaných štúdií. Podľa nich existuje ničím nepodložený mýtus, že príjem cukrov nie je pre človeka prospešný.
"Aj keď mnohí sacharidy veľmi radi očierňujú a dávajú ich do súvislosti so vznikom rôznych ochorení, pravda je neraz celkom iná. Stačí, ak si uvedomíme, že fungujú ako hlavný zdroj energie pre naše telo a to znamená, že by mali byť aj samozrejmou súčasťou prijímanej zdravej stravy. Problém je skôr s nedostatkom pohybu a hlavne správnym pomerom a zastúpením jednotlivých zložiek v strave," uviedol primár Miloš Bubán.
Pre optimálnu telesnú hmotnosť je dôležitá energetická bilancia, ktorá sa dá zabezpečiť správnym pomerom prijatých kalórií a dostatočnou fyzickou aktivitou. Priberanie na váhe nemusí mať za následok samotný cukor, napríklad v nápoji, ale celkový kalorický obsah nápoja.
"Význam sacharidov pri rozvoji obezity je v porovnaní s tukmi podstatne menší. Sacharidy majú nižší obsah (hustotu) energie (17 kJ/g) než majú tuky (38 kJ/g). Pri vyššom príjme sacharidov dochádza k aktivácii sympatického nervového systému, a následne k adaptačnému zvýšeniu ich spaľovania. Vďaka tomu sa zvyšuje energetický výdaj. Výsledky niektorých štúdií poukazujú na to, že predovšetkým jednoduché cukry, najmä fruktóza a sacharóza, stimulujú sympatický nervový systém a zvyšujú energetický výdaj. Tento jav je však závislý od množstva skonzumovaného cukru. Pri dlhodobom nadmernom príjme sacharidov, predovšetkým jednoduchých cukrov, sa nadbytočný cukor v tele najmä vplyvom tvorby hormónu inzulínu mení na zásobný tuk,“ priblížil Peter Minárik.
Napríklad česká Společnost pro výživu odporúča, aby bol denný príjem pridaných cukrov nižší než 10 percent z celodenného energetického príjmu, čo pre dospelého, ľahko fyzicky pracujúceho človeka s priemernou hmotnosťou predstavuje obvykle 50 až 60 g pridaného cukru denne. Ľudia si na základe tejto hodnoty teda sami môžu kontrolovať príjem cukru a teda vedieť, kedy a do akej miery hranicu prekročili.
Hnacou silou súčasnej vlny obezity je teda najmä nevyvážené stravovanie. Zdravá strava by mala obsahovať optimálny pomer tukov, sacharidov a bielkovín. Pri výpočte celkového príjmu kalórií je dôležité spočítať nielen príjem z jedla, ale aj tekutej stravy, prijímanej vo forme nápojov.
Vo väčšine prípadov stačí pri chudnutí upraviť veľkosť porcií, ktorá bude optimálna. V spojení s dostatočnou fyzickou aktivitou, potravinami a sladenými nápojmi s nízkym obsahom kalórií si teda ľudia pri chudnutí podľa odborníkov nemusia odoprieť ani sladkosti.
Ste závislí na jedle? Zobuďte sa skôr, ako sa prejete k obezite!