Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Pápež: V deň atentátu som cítil neobyčajnú ochranu

Pápež Ján Pavol II. na archívnej snímke.
Pápež Ján Pavol II. na archívnej snímke.

VATIKÁN - Je to nesmierne cenný odkaz. Krátko pred smrťou Jána Pavla II. (= 84) vyšla jeho kniha Spomienky - Identita. Svätý Otec v nej spomína na deň, ktorý otriasol celým svetom. Po prvý raz verejne rozpráva o atentáte, ktorý akoby zázrakom prežil. Turecký terorista Ali Agca 13. mája 1981 o 17.17 hod. mieril na pápežovu hlavu pištoľou Browning HP 35 kalibru 9 mm Parabellum. Pápežov chirurg neskôr žasol: "Guľka opísala zvláštnu krivku...!"

Vzácne svedectvo Jána Pavla II. v knihe, ktorá vyšla pred jeho smrťou:

O záhade atentátu sa pápež zhovára so sekretárom Stanislawom Dziwiszom.

Dziwisz: - Uzdravovali ste sa rýchlo...

Pápež: - Ako je vidieť, mám silný organizmus.

Dziwisz: - Až neskôr telo napadol nebezpečný vírus. To bol dôsledok prvej transfúzie alebo celkového oslabenia imunity. Lekári dali pápežovi neuveriteľné množstvo antibiotík, aby ho ochránili pred infekciou. To veľmi oslabilo prirodzený imunitný systém. Preto sa rozvinula ďalšia choroba. Svätého Otca opäť museli previezť do nemocnice. Jeho zdravotný stav sa potom zlepšil natoľko, že lekári rozhodli o ďalšej operácii. Počas nej chceli dokončiť zákroky, ktoré urobili v deň atentátu. Svätý Otec si za dátum operácie zvolil 5. august - sviatok Panny Márie, ktorý podľa liturgického kalendára velebí baziliku Santa Maria Maggiore. Tri mesiace po atentáte - 13. augusta - vydali lekári komuniké. Pacient sa definitívne môže vrátiť domov. Päť mesiacov po atentáte sa Svätý Otec vydal na Námestie svätého Petra, aby sa opäť stretol so svojimi veriacimi. Napriek varovaniam lekárov neprejavil žiadne známky stresu či strachu. Vtedy povedal: "Opäť sa raz musím poďakovať Svätej Panne a všetkým anjelom strážnym. Mohol by som niekedy zabudnúť, že sa udalosť na Námestí svätého Petra odohrala práve v deň a v tú istú hodinu, v ktorej sa pred desaťročiami v portugalskej Fatime pastierom zjavila Ježišova matka? Vo všetkom, čo sa v ten deň so mnou dialo, som cítil neobyčajnú ochranu a zvláštnu materskú starostlivosť. Tá sa ukázala silnejšia ako smrtiaca strela."

Pápež: - Počas vianočných sviatkov v roku 1983 som atentátnika navštívil vo väzení. Dlho sme sa rozprávali. Ali Agca je - ako všetci hovoria - profesionálny zabijak. Znamená to, že atentát nespáchal zo svojej vlastnej iniciatívy. Naplánoval ho niekto iný a poveril ho spáchaním tohto hrozného činu. Počas rozhovoru vyšlo najavo, že sa Ali sám seba stále pýtal, ako je možné, že sa mu atentát nepodaril. Urobil všetko, čo bolo potrebné, nezanedbal ani ten najmenší detail. A predsa jeho zameraná obeť ušla smrti. Ako sa to len mohlo stať? Zaujímavé je, že ho tento nepokoj priviedol k náboženskej otázke. Pýtal sa sám seba, čo sa stalo vo Fatime, v čom spočíva tajomstvo tohto mesta. Možno pochopil, že jeho moc strieľať a zabiť premohla vyššia sila. A preto ju začal hľadať. Želám si, aby ju našiel.

Dziwisz: - Zázračný návrat Svätého Otca do života a jeho uzdravenie by som chcel označiť ako dar nebies. Atentát je stále zahalený rúchom tajomstva. Súdny proces a ani dlhá väzba atentátnika nepomohli vyriešiť nezodpovedané otázky. Bol som svedkom návštevy Svätého Otca u Aliho Agcu vo väzení. Pápež mu odpustil už vo svojom prvom prejave po atentáte. No od väzňa som nepočul slová prosieb o odpustenie. Zaujímalo ho len tajomstvo Fatimy. Svätý Otec viackrát prijal matku a príbuzných atentátnika a často sa na neho pýtal väzenských duchovných. Myslím, že nebudem preháňať, ak v tomto prípade použijem známy výrok: Sanguis martyrum semen christianorum (Krv mučeníkov je semeno kresťanstva). Možno táto krv bola potrebná na Námestí svätého Petra, na mieste utrpenia prvého kresťana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu