Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Situácia sa po voľbách vyostruje! Gruzínska opozícia bude bojkotovať prácu nového parlamentu

Giorgi Gacharia
Giorgi Gacharia (Zdroj: TASR/AP/Shakh Aivazov)

TBILISI - Opozičné strany v Gruzínsku v pondelok oznámil bojkot nového parlamentu, ktorý vzišiel zo sobotňajších volieb. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Kavkaza.

"Naša strana neposkytne legitimitu nelegitímnemu parlamentu Gruzínskeho sna. Bodka," vyhlásil líder strany Pre Gruzínsko Giorgi Gacharia na mimoriadnom brífingu. Gacharia okrem toho potvrdil účasť na protestnom zhromaždení proti zmanipulovaniu volieb, ktoré sa na výzvu opozície bude konať v pondelok večer na Rustaveliho triede v Tbilisi. "Protest je veľmi dôležitý. Budeme tam, kde sú naši voliči, tak ako doteraz a ako aj v budúcnosti," dodal. Bojkot nového parlamentu potvrdila podľa agentúry TASS aj líderka opozičnej strany Silné Gruzínsko Anna Dolidzeová.

"Určite neuvažujeme o žiadnej možnosti účasti v tomto parlamente," povedala Dolidzeová novinárom. Pripomenula, že rovnaká situácia v Gruzínsku nastala aj po voľbách v roku 2020. O neúčasti na práci parlamentu informovali medzičasom aj ďalšie dva opozičné subjekty: Koalícia za zmeny a Jednota - Národné hnutie, ktoré oznámili, že ich kandidáti sa vzdajú poslaneckých mandátov. V Gruzínsku sa v sobotu konali parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 18 politických strán vrátane vládnucej strany Gruzínsky sen - Demokratické Gruzínsko, ktorá je pri moci už 12 rokov.

Gruzínsky sen získal po víťazstve vo voľbách 89 kresiel

Podľa najnovších údajov ústrednej volebnej komisie si vládnuca strana zabezpečila 52,98 percent hlasov pri 97,48 percentách spočítaných hlasovacích lístkov, čo jej umožňuje zostaviť jednofarebnú vládu. Okrem nej sa do parlamentu dostali aj opozičné strany: Koalícia za zmenu (11,2 percenta), Jednota - Národné hnutie (9,83 %), koalícia Silné Gruzínsko (9,02 %) a strana Pre Gruzínsko (8,22 %). Ostatné strany neprekročili päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová vyhlásila, že výsledok volieb znamená "podriadenie sa Gruzínska Rusku" a vyzvala prívržencov prozápadného kurzu krajiny na protesty.

Predseda končiaceho gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili predtým oznámil, že Gruzínsky sen získal po víťazstve vo voľbách 89 zo 150 parlamentných kresiel. Papuašvili kritizoval postoj opozície, ktorá odmieta akceptovať volebné výsledky a tvrdí, že parlament bude údajne nelegitímny. "Parlament bude legitímny," vyhlásil. Prezidentka Salome Zurabišviliová a opoziční lídri okrem toho označili sobotňajšie voľby za "ruskú špeciálnu operáciu" a "špeciálnu operáciu KGB".

Viac o téme: ParlamentGruzínskoOpozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu