Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Gruzínske mimovládky odhalili schému volebných podvodov: Majú o nich dôkazy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Georgian Dream party press service via AP)

TBILISI - Koalícia desiatok gruzínskych mimovládnych organizácií, ktoré pôsobili na sobotňajších parlamentných voľbách ako pozorovatelia, odhalila schému volebného podvodu a vyzvala na preverenie a anulovanie viac než 300.000 odovzdaných hlasovacích lístkov. V pondelok o tom informoval spravodajský web Echo Kavkaza.

Dôkazy, ktoré misia získala, potvrdzujú, že išlo o vopred naplánovaný organizovaný podvod, ktorého prípravy sa začali ešte pred voľbami. Závažné porušenia boli opakované, sústavné a systematické, čo malo významný vplyv na výsledky volieb. Hovorkyňa misie Môj hlas Londa Tolorajaová na brífingu v Tbilisi dodala, že na ovplyvnenie výsledkov volieb sa použili mnohé metódy volebného podvodu. Potvrdzuje to viac ako 370 fotografií a videí poskytnutých pozorovateľmi, sťažnosti pozorovateľov a výpovede očitých svedkov. Dodala, že získaný dôkazový materiál bude zverejnený, poskytnutý médiám i medzinárodnému spoločenstvu. Hovorkyňa špecifikovala, že niektorí voliči-potenciálni falšovatelia mali na občianskych preukazoch nalepené papieriky s cudzími údajmi. Iní zasa prišli voliť s fotografiou svojho preukazu totožnosti v mobile.

Mnohí účastníci podvodnej schémy sa pokúsili vyhnúť aj označovaniu voličov: zámerne si nenanášali značkovací roztok na prst dôsledne, takže stopy značenia nezodpovedali normám: značky buď nezostali, alebo boli neviditeľné pri nasvietení špeciálnymi lampami. Členovia komisií zapojených do podvodu bránili pozorovateľom monitorovať proces registrácie, dokonca aj priblížiť sa k stolom, kde sa vykonávala, upozornila Tolorajaová. Podľa misie Môj hlas manuál pre falšovateľov hlasovania obsahoval aj odporúčanie v prípade potreby vytvoriť v hlasovacej miestnosti chaos, čo registrátorovi a falšovateľovi umožnilo vykonať proces overovania a odovzdať hlasovací lístok voličovi-falšovateľovi. Tolorajaová uviedla, že pozorovateľom sa podarilo identifikovať "základné trendy podvodu" aj napriek tomu, že boli opakovane vystavení verbálnemu a fyzickému násiliu či zastrašovaniu a boli nútení opustiť volebné miestnosti.

Výsledky volieb v Gruzínsku skúmali aj analytici

Výsledky volieb v Gruzínsku skúmali aj analytici Roman Udot a Levan Kvirkvelia. Udot zistil, že výsledky víťaznej strany Gruzínsky sen boli nerovnomerné: v niektorých volebných miestnostiach, keď rástla účasť, zostali výsledky strany takmer nezmenené, zatiaľ čo v iných rástli spolu s účasťou. Ukázalo sa, že vysoká účasť a vysoký percentuálny zisk pre Gruzínsky sen sú typické pre malé volebné obvody vo vidieckych oblastiach. Kvirkvelia po vytvorení svojho volebného diagramu identifikoval asi 400 vidieckych oblastí s vysokou podporou vládnej strany, ktoré sa výrazne odchyľovalo od hlasovania v iných obvodoch.

Analytik tento jav označil za ruský chvost. Aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE) zaznamenalo v Gruzínsku "prípady kupovania hlasov, atmosféru nátlaku a zastrašovania stranami pred voľbami i počas nich, najmä vo vidieckych oblastiach". Mimovládna organizácia Transparency International Georgia a opozičná strana Pre Gruzínsko zasa informovali o schéme "prenájmu dokumentov" buď za peňažnú odmenu, alebo aj bez nej - len daný volič prišiel o svoje volebné právo. Vo voľbách zvíťazil vládnuci Gruzínsky sen, ktorý získal 53,9 percenta hlasov. Päťpercentnú hranicu prekonali ďalšie štyri opozičné strany. Všetky však odmietli uznať výsledky volieb a nový parlament budú bojkotovať.

Viac o téme: VoľbyGruzínskoPodvodMimovládky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu