Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Tisíce Gruzíncov v uliciach: Protesty proti výsledkom volieb, Orbána vypískali!

AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

TBILISI - Tisíce Gruzíncov v pondelok na výzvu proeurópskej opozície prišli pred budovu parlamentu v centre Tbilisi, aby protestovali proti výsledkom sobotňajších parlamentných volieb, ktoré považujú za sfalšované. Informovala o tom agentúra AFP.

Gruzínske médiá i spravodajský web Echo Kavkaza uviedli, že demonštranti s vlajkami Gruzínska a EÚ vypískali kolónu áut s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Tbilisi, keď odchádzala spred hotela Marriott na Rustaveliho triede.

Tisíce Gruzíncov v uliciach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Echo Kavkaza uviedlo, že maďarská delegácia sa podľa všetkého ubytovala v tom istom hoteli, kde sa pred začiatkom zhromaždenia v centre Tbilisi konalo stretnutie lídrov opozície so zástupcami diplomatického zboru. Gruzínske médiá pripomenuli, že Viktor Orbán sa stal prvým a jediným západným lídrom, ktorý zablahoželal vládnej strane Gruzínsky sen k víťazstvu.

Výsledok volieb v Gruzínsku je pre liberálov "škaredou porážkou", tvrdí Péter Szijjártó

Po príchode do Tbilisi Orbán zverejnil na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom uviedol, že Gruzínsko "je konzervatívny, kresťanský a proeurópsky štát... a namiesto zbytočného kázania potrebuje našu podporu na európskej ceste."

Ako napísala agentúra Reuters, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý Orbána v Tbilisi sprevádza, v pondelok na sociálnej sieti napísal, že výsledok volieb v Gruzínsku je pre liberálov "škaredou porážkou". Gruzínsky sen čelil silnej kritike zo strany EÚ a Spojených štátov za niektoré svoje politické rozhodnutia, ale aj za zbližovanie sa s Ruskom. Strana však stále tvrdí, že plne podporuje snahy Gruzínska o vstup do EÚ.

Gruzínska opozícia žiada opakovanie volieb pod dohľadom úradu zo zahraničia

Opozičné strany v Gruzínsku, ktoré neuznávajú výsledky parlamentných volieb z 26. októbra, žiadajú opakované voľby. Na zhromaždení, ktoré opozícia zvolala na pondelok večer do centra Tbilisi, to vyhlásil Giorgi Vašadze, jeden z lídrov strany Jednota-Národné hnutie. Podľa Vašadzeho by sa opakované voľby mali konať pod dohľadom medzinárodnej volebnej autority. Informovala o tom stanica Echo Kavkaza.

Na výzvu proeurópskej opozície prišli pred budovu parlamentu v centre Tbilisi vyše 15.000 ľudí, aby protestovali proti výsledkom sobotňajších parlamentných volieb, ktoré považujú za sfalšované. Vašadze v príhovore vyhlásil, že opozícia a jej prívrženci považujú sobotňajšie voľby za nelegitímne. Informoval, že opozícia bude bojkotovať parlament, ktorý vzišiel z týchto volieb, a odmieta všetky poslanecké mandáty. Deklaroval, že opozícia je odhodlaná "bojovať, kým nevyhráme, a sľubujeme, že vyhráme". Opätovné konanie parlamentných volieb označil za "veľmi špecifickú požiadavku", pričom zdôraznil, že ich "musí usporiadať medzinárodná ustanovizeň" špecializujúca sa na volebný proces.

Opozícia nemieni viesť žiadne rokovania

Vašadze tiež uviedol, že opozícia nemieni viesť žiadne rokovania s deklarovaným víťazom volieb, doteraz vládnucou stranou Gruzínsky sen. Doplnil, že akékoľvek "rokovania a dohody sa budú týkať jedine opakovaných volieb". Zhromaždeným sa prihovorila aj gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. Informovala, že hovorila so západnými lídrami, s ktorými sa zhodli, že parlamentné voľby v Gruzínsku boli nelegitímne. "Budeme bojovať, aby sme ochránili vaše ústavné právo voliť. Teraz nie je čas na pesimizmus. Teraz je dôležité pokojne a so zdvihnutými hlavami brániť svoje hlasy," zdôraznila prezidentka. Prisľúbila zhromaždeným, že bude po ich boku "až do konca tejto európskej cesty a kým sa nedostaneme k dverám Európy, čo nie je len náš sen, ale naša realita a budúcnosť". "Nemáme inú alternatívu," zdôraznila.

Orbánova vláda legitimizuje volebný podvod v Gruzínsku

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána návštevou Gruzínska legitimizuje tamojší volebný podvod, napísalo v pondelok internetové vydanie denníka Népszava. Pripomenulo zároveň, že Orbán s delegáciou pricestoval do Tbilisi v čase, keď tam opozícia demonštruje proti podľa nej zmanipulovaným parlamentným voľbám. Pre Orbána má návšteva Tbilisi podľa Népszavy mimoriadny význam, pretože z tohto dôvodu upravil aj svoj oficiálny program. V pondelok mal pôvodne predstaviť v maďarskom parlamente výsledky prebiehajúceho predsedníctva svojej krajiny v Rade Európskej únie. Maďarský premiér a jeho minister zahraničných vecí Péter Szijjártó podľa denníka absurdne tvrdia, že podporujú integráciu Gruzínska do EÚ, pričom Únia pozastavila prístupový proces Gruzínska práve z dôvodu prijatia protidemokratických zákonov, ktoré iniciovala gruzínska vláda na čele s premiérom Iraklim Kobachidzem a stranou Gruzínsky sen.

Európska komisia zdôraznila, že Orbán návštevou v Gruzínsku nezastupuje EÚ. Tisíce Gruzíncov v pondelok na výzvu proeurópskej opozície prišli pred budovu parlamentu v centre Tbilisi, aby protestovali proti výsledkom sobotňajších parlamentných volieb, ktoré považujú za sfalšované. Gruzínske médiá i spravodajský web Echo Kavkaza uviedli, že demonštranti s vlajkami Gruzínska a EÚ vypískali kolónu áut s Orbánom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Tbilisi, keď odchádzala spred hotela Marriott na Rustaveliho triede. Po prílete do Tbilisi Orbán zverejnil na Facebooku príspevok, v ktorom uviedol, že po víkendových voľbách pricestoval ako prvý premiér do Gruzínska, do konzervatívneho, kresťanského a proeurópskeho štátu.

Viac o téme: Viktor OrbánGruzínskoDemonštrácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu