Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Ruské straty predstavujú 600-tisíc vojakov: Nasadenie síl z KĽDR je aktom zúfalstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL/SOUL/KYJEV - V bojoch proti Ukrajine padlo alebo bolo zranených na 600.000 ruských vojakov, uviedol dnes podľa agentúry Reuters generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte. Potvrdil tiež, že do ruskej Kurskej oblasti boli vyslaní severokórejskí vojaci. Je to podľa neho známka zúfalstva ruského prezidenta Vladimira Putina, ale zároveň bezpečnostná hrozba.

"V Putinovej vojne bolo zabitých alebo zranených viac ako 600.000 ruských vojakov a on nie je schopný pokračovať vo svojom útoku na Ukrajinu bez zahraničnej podpory," citovala Rutteho agentúra DPA. "Dnes môžem potvrdiť, že severokórejskí vojaci boli vyslaní do Ruska a že severokórejské vojenské jednotky boli rozmiestnené v Kurskej oblasti," povedal podľa agentúry AP šéf NATO. Súčasne pripustil, že prehlbujúca sa vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou "predstavuje hrozbu pre indo-pacifickú aj euroatlantickú bezpečnosť", "významnú eskaláciu" a "nebezpečné rozšírenie ruskej vojny".

Rutte dnes predstúpil pred novinárov po tom, ako predstavitelia NATO a diplomati dostali informácie od juhokórejskej delegácie ohľadom nasadenia severokórejských vojakov v bojoch proti Ukrajine. Juhokórejská tajná služba uvádza, že KĽDR chce do Ruska presunúť na 12.000 svojich vojakov, ktorí majú bojovať po boku Ruska proti Ukrajine. Aliančný šéf o tejto veci hovoril s juhokórejským prezidentom Jun Suk-jolom a požiadal ho, aby Soul vyslal delegáciu s cieľom posilniť výmenu informácií. Prezident Jun Suk-jol podľa agentúry Jonhap uviedol, že nasadenie severokórejských vojakov do rusko-ukrajinskej vojny môže byť "rýchlejšie, ako sa čakalo". Urobil tak podľa agentúry Reuters po telefonickom rozhovore s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Severná Kórea v posledných rokoch utužila vojenské vzťahy s Moskvou

"Severokórejské jednotky sú už v Kurskej oblasti (.. 2000.) Toto je eskalácia. Sankcie samy osebe nestačia. Potrebujeme zbrane a jasný plán, ako zabrániť väčšiemu zapojeniu Severnej Kórey do vojny v Európe," uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na X. Ukrajinská armáda v auguste vykonala prekvapujúci výpad do ruskej Kurskej oblasti, čo bol prvý vpád cudzích vojsk na ruské územie od druhej svetovej vojny. Ruské sily následne začali protiofenzívu s cieľom vytlačiť Ukrajincov späť z ruského územia. Miestami intenzívne boje v Kurskej oblasti prebiehajú dodnes.

Severná Kórea v posledných rokoch utužila vojenské vzťahy s Moskvou. Putin v júni navštívil Pchjongjang, kde s lídrom Kim Čong-unom podpísal obrannú dohodu. Obe krajiny sľúbili, že bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny. Vyslanie tisícov severokórejských vojakov do najväčšieho európskeho konfliktu od druhej svetovej vojny zvýši tlak na preťaženú ukrajinskú armádu. Podľa západných predstaviteľov to tiež vyvolá geopolitické napätie na Kórejskom polostrove a v širšom indo-pacifickom regióne, vrátane Japonska a Austrálie, poznamenala AP.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKĽDRVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu