Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Severokórejské dodávky zbraní do Ruska: Štúdia odhaduje hodnotu až 5,5 miliardy dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

SOUL - Severná Kórea dodala Rusku v rámci podpory jeho invázie na Ukrajinu výzbroj až za 5,5 miliardy dolárov. Ďalšie stovky miliónov by KĽDR mohla získať z Moskvy výmenou za vyslanie severokórejských vojakov na Ukrajinu, uviedla vo svojej štúdii nemecká Nadácia Friedricha Neumanna.

Štúdia analyzovala zverejnené správy spravodajských služieb, uniknuté dokumenty a ceny munície z predchádzajúcich severokórejských zbrojných obchodov. Na základe toho výskumníci odhadli objem severokórejských dodávok zbraní do Ruska od februára 2022 na 1,7 až 5,5 miliardy dolárov.Pchjongjang žiadne dáta k svojim zbraňovým obchodom nezverejňuje, presnejší odhad je preto takmer nemožný. Juhokórejská tajná služba vychádza vo svojich správach okrem iného zo satelitných snímok, ktoré využíva na sledovanie lodnej prevádzky medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Podľa týchto správ KĽDR podporuje ruskú armádu predovšetkým delostreleckými granátmi a raketami krátkeho doletu.

Juhokórejská centrálna banka odhaduje celkový objem severokórejského hrubého domáceho produktu (HDP) za minulý rok na ekvivalent 23 miliárd dolárov (539 miliárd korún).Rusko a Severná Kórea prehĺbili spoluprácu po rozpútaní ruskej vojny proti Ukrajine vo februári 2022. Vzájomný obranný pakt podpísali prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Kim Čong-un počas Putinovej júnovej návštevy Pchjongjangu. Južná Kórea, Ukrajina či USA tvrdia, že severokórejskí vojaci sa pripravujú na nasadenie vo vojne, aby podporili Rusko.

Viac o téme: VojaciVýzbrojRuskoKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu