Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

MIMORIADNE Izrael podnikol masívne útoky na Irán: Krajina obnovuje lety, má právo a povinnosť sa brániť

Ilustračné foto aktualizované Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP//Vahid Salemi, SITA/AP/Israel Defense Forces )

JERUZALEM - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Tento krok označila za odvetu za útoky Iránu a jeho spojencov proti Izraelu. Informuje o tom agentúra AP.

14:19 Desať policajtov dnes prišlo o život pri útoku na juhovýchode Iránu, informovali štátne médiá s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Agentúra AP píše, že úrady zatiaľ neuviedli, kto je z neho podozrivý, ani sa k zodpovednosti zaň neprihlásila žiadna skupina.

12:24 Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu odsúdilo izraelské útoky na vojenské ciele v Iráne. Pri útoku zahynuli dvaja vojaci, oznámili iránske ozbrojené sily. Izraelský útok odsúdila aj Sýria či Pakistan, ktorý obvinil Izrael z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

11:25 Irán po nočných izraelských útokoch na jeho vojenské objekty dnes uviedol, že má právo a povinnosť sa proti tejto agresii brániť. S odvolaním sa na vyhlásenie iránskej diplomacie o tom informovala agentúra AFP.

10:30 Pri izraelských úderoch na Irán v noci na dnes zahynuli dvaja iránski vojaci, uviedla iránska štátna agentúra IRNA. Príslušníci ozbrojených síl islamskej republiky podľa nej zahynuli pri obrane krajiny.

10:20 Spojené štáty ďalej podporujú právo Izraela na sebaobranu. Americký minister obrany Lloyd Austin o tom v sobotu ubezpečil svojho izraelského rezortného kolegu Joava Galanta, s ktorým telefonoval po útokoch izraelskej armády na vojenské ciele v Iráne. Informuje o tom agentúra DPA citujúca z vyhlásenia ministerstva obrany USA.

9:50 Izrael v piatok v predvečer svojich úderov na vojenské objekty v Iráne zaslal cez sprostredkovateľov Teheránu odkaz, v ktorom ho varoval, aby na útok nereagoval, oznámili serveru Axios tri informované zdroje. Izraelským motívom bolo podľa zdrojov obmedziť možnosť ďalšej eskalácie konfliktu na Blízkom východe a vzájomných útokov medzi Izraelom a Iránom. "Izraelčania dali Iráncom vopred jasne najavo, na čo sa vo všeobecnosti chystajú zaútočiť a na čo nie," uviedol jeden zo zdrojov.

9:10 Izraelská armáda údajne v noci na sobotu útočila okrem Iránu aj na vojenské ciele na juhu a v strednej časti Sýrie. Oznámili to sýrske médiá s tým, že k raketovým útokom došlo aj z Izraelom okupovaných Golanských výšin. Židovský štát dosiaľ tieto informácie nepotvrdil, píšu agentúry DPA a AFP.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaný vojenský zdroj informovala, že k útokom došlo okolo 2.00 h miestneho času (1.00 h SELČ). Izrael len krátko predtým oznámil, že podniká "presné" útoky na vojenské ciele v susednom Iráne. Sýria v dôsledku útokov, údajne v okolí Damasku, aktivovala svoju protivzdušnú obranu. Škody dosiaľ nehlásila a podľa agentúry SANA ich aktuálne preveruje.

archívne video

Juraj Blanár o dôvodoch rozšírenia sankcií EÚ voči Iránu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Režim v Iráne a jeho zástupcovia v regióne od 7. októbra (2023) neúnavne útočia na Izrael na siedmich frontoch vrátane priamych útokov z iránskej pôdy," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády. "Tak ako každá iná suverénna krajina na svete, aj štát Izrael má právo a povinnosť reagovať," dodala.

Dvaja izraelskí predstavitelia pre AP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že útoky nie sú zamerané na jadrové a ropné zariadenia. Iránska vláda sa k útokom bezprostredne nevyjadrila, krajina však medzičasom uzavrela svoj vzdušný priestor.

Výbuchy bolo počuť v Teheráne

Niekoľko výbuchov bolo počuť v iránskom hlavnom meste Teherán. Tamojšie médiá potvrdili, že niektoré z výbuchov zazneli zo zariadení protivzdušnej obrany v okolí mesta. Štátna televízia neskôr informovala, že tieto výbuchy boli spôsobené aktiváciou obranných systémov.

Sobotňajšie útoky Izraela na iránske ciele sú považované za odvetu za útok Iránu na Izrael z 1. októbra, pri ktorom Irán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet. Irán zaútočil po tom, čo Izrael zabil niekoľko vplyvných vodcov spojencov Teheránu. Ten podporuje sieť militantných skupín vrátane Hizballáhu v Libanone, palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a jemenských povstalcov húsíov, ktoré podnikajú útoky proti Izraelu.

Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.

Chystajú odvetu

Irán údajne pripravuje odvetu za izraelské sobotňajšie útoky, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na iránske štátne médiá. "Niet pochýb o tom, že Izrael sa dočká primeranej odpovede na akúkoľvek akciu," citovala iránska tlačová agentúra Tasním anonymný zdroj z vlády.

Irán po izraelskom útoku obnovuje lety

Irán od 9:00 miestneho času (7:30 SELČ) obnovuje lety vo svojom vzdušnom priestore po izraelskom útoku, uviedla agentúra Reuters. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari zase podľa serveru The Times of Israel (ToI) povedal, že vojenská akcia splnila svoje ciele. Agentúra DPA uviedla, že útok na Irán bol najväčší, ktorému táto krajina čelila od 80. rokov.

Hagari povedal, že ciele, na ktoré sa Izrael zameral, boli zvolené zo širokého zoznamu možných. "Budeme vedieť, ako vybrať ďalšie ciele, a v prípade potreby ich zasiahnuť. Je to jasný odkaz, že ktokoľvek bude ohrozovať Izrael, zaplatí za to vysokú cenu," nechal sa počuť. "Irán dvakrát udrel na Izrael... a zaplatil za to," poznamenal tiež v narážke na dvojicu tohtoročných útokov Iránu.

USA po izraelských úderoch vyzvali Irán, aby paľbu neopätoval

Spojené štáty vyzvali Teherán, aby neopätoval útok po úderoch, ktoré na vojenské objekty v Iráne vykonal v noci na dnes Izrael. Izraelský útok na Irán sa očakával už niekoľko týždňov, predpokladalo sa ale, že ho židovský štát vykoná až po amerických prezidentských voľbách 5. novembra, napísal v tejto súvislosti spravodajský web BBC.

Dôvod na obavy podľa neho v tejto chvíli majú najmä arabskí spojenci USA z radov krajín v Perzskom zálive, ktorých vlády nedávno Iránu oznámili, že nedopustia, aby bolo ich územie využité na izraelský útok na Irán.

"Ak sa Irán znovu rozhodne reagovať, budeme pripravení a bude to mať pre Irán opäť dôsledky," uviedli vo vyhlásení vysokopostavení predstavitelia v administratíve prezidenta Joea Bidena. Doplnili, že si takýto scenár neželajú. "Týmto by mali skončiť priame údery medzi Izraelom a Iránom," uvádza sa ďalej vo vyhlásení s tým, že Washington je pripravený "viesť snahy o ukončenie vojny v Libanone" a pokúsiť sa dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy spolu s vrátením rukojemníkov unesených z Izraela.

Viac o téme: útokyOdvetaIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu