Utorok29. október 2024, meniny má Klára, Kiara, zajtra Šimon, Simon, Simona

V Iráne popravili iránsko-nemeckého občana obvineného z terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránsko-nemeckého občana Jamshida Sharmahda v pondelok v Iráne popravili na základe obvinenia z terorizmu, uviedla v pondelok iránska justícia. Informuje agentúra AP, AFP a DPA.

Jamshida Sharmahda popravili v pondelok ráno, informovala tlačová agentúra Mízán. Irán obvinil Sharmahda z plánovania útoku na mešitu v roku 2008, pri ktorom zahynulo 14 ľudí. ako aj zo spolupráce so zahraničnými spravodajskými službami. Irán tiež Sharmahda obvinil z vedenia skupiny Tondar, ktorej údajným cieľom je zvrhnúť iránsku vládu. Tondar označila iránska vláda za "teroristickú" organizáciu.

V roku 2023 iránsky súd odsúdil Sharmahda na trest smrti. Nemecko v reakcii na trest smrti pre iránsko-nemeckého občana vyhostilo v roku 2023 dvoch iránskych diplomatov. Jeho rodina obvinenia spochybnila a roky sa usilovala o jeho prepustenie. V roku 2020 iránska tajná služba zadržala Sharmahda v Dubaji a previezla ho do Iránu. Odvtedy bol vo väzení v Teheráne. Poprava pravdepodobne povedie k novému napätiu vo vzťahoch medzi Nemeckom a Iránom, uvádza agentúra DPA.

 

Viac o téme: IránPopravaTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu