Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

(Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WASHINGTON - Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom. Mohli získať informácie o ich komunikácii, uviedli v piatok pre The New York Times (NYT) ľudia oboznámení so záležitosťou.

Vyšetrovatelia sa v súčasnosti snažia zistiť, aké údaje, ak vôbec nejaké, sa podarilo hackerom získať. Vyšetrovanie rozsahu tohto útoku a prípadného ohrozenia národnej bezpečnosti je v počiatočnom štádiu. Momentálne je ťažké zistiť, či útočníci mohli monitorovať alebo nahrávať telefonické rozhovory, prípadne čítať alebo zachytávať textové správy, uviedli pre americký denník zdroje pod podmienkou anonymity. Záviselo by to podľa nich od toho, ktoré kanály na zasielanie správ používali.

Trumpov volebný tím na zverejnené informácie bezprostredne nereagoval. Prípadné získané informácie by mohli byť pre spravodajskú službu zlatou baňou a pre krajinu, ako je Čína, veľmi cenné, uviedli pre NYT predstavitelia. Tento druh údajov o komunikácii by mohol byť ešte užitočnejší, ak by telefóny dokázali hackeri monitorovať v reálnom čase. Terčom útoku sa stalo údajne množstvo ľudí vrátane vládnych predstaviteľov. Trumpov volebný tím sa stal cieľom útoku aj počas leta. Iránskym hackerom sa vtedy podarilo získať časť informácií o jeho prebiehajúcej kampani.

Viac o téme: ČínaDonald TrumpHackeriVoľby v USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu