Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Kto získa Biely dom? Najnovší PRIESKUM ukazuje nerozhodný súboj

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Súboj o Biely dom zostáva mimoriadne tesný aj podľa posledného celoštátneho prieskumu televízie CNN pred novembrovými voľbami. Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a jeho demokratickú súperku Kamalu Harrisovú by volilo zhodne 47 percent pravdepodobných voličov. TASR o tom informuje podľa televízie CNN.

Výsledky sa od septembra takmer nezmenili. Minulý mesiac prieskum v rámci štatistickej chyby favorizoval Harrisovú so 48 percentami a republikánsky kandidát získal o percento menej. V letnom prieskume, krátko po tom, čo Joe Biden odstúpil z volieb, sa za Trumpa vyslovilo 49 percent voličov a za demokratickú kandidátku o tri percentá menej. CNN usudzuje, že napriek búrlivému volebnému roku sú výsledky prieskumov pomerne stabilné. Najnovší ukázal, že 85 percent rozhodnutých voličov tvrdí, že od začiatku vedeli, ktorú stranu v prezidentských voľbách podporia.

Drvivá väčšina Američanov je už definitívne rozhodnutá

Drvivá väčšina Američanov je už definitívne rozhodnutá. Iba dve percentá opýtaných uviedli, že si kandidáta ešte nevybrali, a deväť percent respondentov deklarovalo, že by si do 5. novembra svoju voľbu mohlo rozmyslieť. Harrisová má náskok štyri percentá medzi nezávislými voličmi. Vedie aj medzi ženskými voličkami, mladými a voličmi inej ako bielej farby pleti vrátane černošských a hispánskych voličov. Trump naopak vedie u mužských voličov, voličov bielej pleti, vidieckych voličov a ľudí, ktorí v roku 2020 nevolili. Prieskum sa uskutočnil telefonicky 20. až 23. októbra medzi 1704 registrovanými voličmi. Štatistická chyba sa pohybuje na úrovni 3,2 percenta.

Celoštátne prieskumy poukazujú na trendy v elektoráte, avšak o víťazovi rozhodne zbor voliteľov, ktorý zvolí kandidáta na základe výsledkov v jednotlivých štátoch USA. Kľúčové budú výsledky v siedmich najviac vyrovnaných štátoch: Pensylvánii, Južnej Karolíne, Georgii, Wisconsine, Michigane, Arizone a Nevade. Celkovo sa v nich bojuje o 93 hlasov voliteľov. Na víťazstvo vo voľbách je potrebných 270 voliteľov.

 

Viac o téme: USADonald TrumpVoľbyKamala Harissová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu