Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Klimatické zmeny prinášajú smrteľnú hrozbu: Po záplavách sa začala šíriť mäsožravá baktéria!

(Zdroj: Getty Images)

FLORIDA – Ničivé záplavy a hurikán Milton si pre Floridu prichystal ďalšiu pohromu. Po záplavách sa rozmnožili nebezpečné mäso požierajúce baktérie. Podľa údajov zo štátneho zdravotného oddelenia zaznamenali už 74 prípadov a prekonali tak rekord z roku 2022.

Baktérie sú schopné rýchlo rozkladať pokožku, ale aj mäkké tkanivo okolo rany, ktorá je infikovaná. Podľa úradov už došlo aj k 13 úmrtiam. Tejto baktérii sa mimoriadne darí vo vyšších teplotách, v situáciach po povodniach a najmä keď tropické búrky tlačia slanú vodu proti prúdu do kanálov a riek. Voda sa tak stáva pre nečistoty a odpadové vody mimoriadne nebezpečnou, informovalo USA Today.

Transakčná daň je v rozpore nielen s právom SR, ale aj EÚ (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa odborníkov je najdôležitejšie v prípade infekcie čo najrýchlejšie vyhľadať lekársku pomoc. Ak by došlo k zhoršeniu stavu, môže byť táto infekcia natoľko nebezpečná, že pacientovi hrozí amputácia, prípadne smrť.

O nebezpečnej baktérii, ktorá ohrozuje miestnych obyvateľov informovalo aj štátne zdravotnícke oddelenie v tlačovej správe. Oblasť Tampa Bay zaznamenala najväčší nárast prípadov Vibrio vulnificus, no baktéria sa rozšírila aj do ďalších okresov. Obyvateľov preto vyzývajú, aby sa vyhli plávaniu v slanej morskej vode, ale aj manipulácii so stojatou vodou až do odvolania.

Tieto mäso požierajúce baktérie sa okrem slanej vody môžu nachádzať aj v surových a nedostatočne uvarených morských plodoch. Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia so slabším imunitným systémom, starší obyvatelia a deti. Medzi bežné príznaky infekcie Vibrio patrí hnačka, žalúdočné kŕče, zvracanie a horúčka. V ťažších prípadoch sa pridruží aj bolesť a opuch postihnutého miesta. A hoci pacienti môžu využiť na liečbu antibiotickú liečbu, v extrémnych prípadoch je amputácia nevyhnutná.

Viac o téme: SmrťBaktériaAmputáciaFloridaVubrio vulnificus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu