Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

McDonald´s čelí škandálu: Smrtiaca baktéria v obľúbenom menu! Desiatky ľudí sa nakazili, jeden mŕtvy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Epidémia Escherichia coli v USA spojená s hamburgermi McDonald's si vyžiadala jeden ľudský život a nakazila ďalších 49 ľudí. Zdravotný úrad vyšetruje nakrájanú cibuľu a hovädzie mäso ako možné príčiny.

Podľa úradov jeden človek zomrel v USA po prepuknutí koliformných baktérií spojených s hamburgermi McDonald's. Ďalšie desiatky ľudí ochoreli. Väčšina zo 49 infikovaných ľudí bola v Colorade a Nebraske.

Epidémia E.coli sa začala koncom septembra a rozšírila sa do desiatich štátov USA, uviedol v utorok americký zdravotnícky úrad CDC. V Colorade zomrela staršia osoba, uviedla CDC. Desať postihnutých ošetrili v nemocniciach. Patrí sem aj dieťa, ktoré bolo prijaté s hemolyticko-uremickým syndrómom – závažným ochorením, ktoré poškodzuje cievy v obličkách.

Podľa CDC boli všetci postihnutí nositeľmi rovnakého kmeňa E. coli a uviedli, že zjedli špecifický burger v McDonald's, Quarter Pounder (Na Slovensku Cheeseburger Royal), predtým ako sa u nich objavili príznaky. CDC odporučilo ľuďom, ktorí zjedli Quarter Pounder a vyvinuli príznaky otravy E. Coli, ako je hnačka, horúčka a vracanie, aby išli k lekárovi.

Podľa informácií vyšetrovatelia agentúry zatiaľ nedokázali presne určiť, ktorá zložka spôsobila prepuknutie E. coli. Vyšetrovanie sa v súčasnosti zameriava na nakrájanú cibuľu a hovädzie hamburgerové karbonátky.

McDonald´s čelí škandálu: Smrtiaca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Dočasne odstránené z ponuky

"Bezpečnosť potravín je pre mňa a všetkých v McDonald's veľmi dôležitá," povedal Joe Erlinger, prezident McDonald's USA, vo video správe. V niektorých štátoch sa nakrájaná cibuľa používaná v hamburgeroch odstránila. „Rozhodli sme sa tiež dočasne odstrániť Quarter Pounder z reštaurácií vo vybraných štátoch,“ pokračoval Erlinger. Väčšina štátov nie je zasiahnutá epidémiou, povedal Erlinger. V postihnutých krajinách sú stále dostupné ďalšie produkty vrátane tých, ktoré obsahujú hovädzie mäso.

Baktérie E.Coli môžu spôsobiť vážne kŕče v bruchu a krvavé hnačky. Väčšina ľudí sa z infekcie E. coli zotaví do piatich až siedmich dní, a to aj bez liečby. V niektorých prípadoch však môžu postihnutí vážne ochorieť a musia byť hospitalizovaní. Po oznámení CDC akcie reťazca rýchleho občerstvenia klesli v obchodovaní po skončení pracovného času o viac ako osem percent.

Viac o téme: HamburgerBaktériaMcDonald´s
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu