Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Rusi útočia na voľby v USA! Harrisovej kandidáta na viceprezidenta chcú očierniť vymysleným sexuálnym škandálom

Tim Walz
Tim Walz (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon, File)

WASHINGTON - Rôzne skupiny v Rusku vytvorili a pomohli na internete rozšíriť dezinformácie týkajúce sa Tima Walza, kandidáta demokratov na viceprezidenta v novembrových voľbách. Podľa agentúry AP o tom informoval nemenovaný zástupca Úradu riaditeľa spravodajských služieb (ODNI).

Materiál, ktorý sa šíril na sociálnej sieti X, obsahoval neopodstatnené obvinenia týkajúce sa čias, keď Walz, v súčasnosti guvernér Minnesoty, pôsobil ako učiteľ. Sú v ňom rôzne prvky naznačujúce, že je zmanipulovaný. Podľa zástupcu ODNI analytici objavili indície, ktoré spájajú obsah s ruskými dezinformačnými operáciami, uviedol činiteľ. AP píše, že odborníci už v uplynulých dňoch odhalili, že video je spájané s Ruskom, no utorkové oznámenie je prvé z oficiálneho zdroja.

archívne video

Prioritami ministra vnútra sú príprava volieb i boj s dezinformáciami (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Materiál namierený proti Walzovi zapadá do vzorca ruských dezinformácií, ktorých cieľom je narušiť volebnú kampaň tohto politika a viceprezidentky Kamaly Harrisovej pred voľbami. Rusko podľa činiteľov, na ktorých sa odvoláva AP, pred voľbami šíri dezinformácie tiež preto, že chce prehĺbiť rozdelenie americkej spoločnosti, a možno aj podporiť násilné protesty v deň volieb.

Analytici zo spoločnosti Microsoft minulý mesiac prišli na to, že z Ruska pochádza aj široko zdieľané video, ktoré bez dôkazov tvrdilo, že Harrisová pred 13 rokmi neposkytla pomoc žene, už zrazila autom. Neskôr sa objavilo video, v ktorom vystupuje muž označujúci sa Walzovho študenta a ktorý politika obvinil z nevhodného sexuálneho správania. Súkromní výskumníci z firiem sledujúcich dezinformácie už dospeli k záveru, že video je falošné a že muž, ktorý v ňom vystupuje, nie je v skutočnosti tým, za koho ho nahrávka vydáva.

Ovplyvniť americké voľby sa s využitím dezinformácií šírených na internete snaží tiež Čína a Irán. Agentúra AP píše, že zatiaľ čo Rusko sa zameriava na kampaň Demokratickej strany, za ktorú kandiduje Harrisová s Walzom, Irán sa sústredí na kandidáta republikánov Donalda Trumpa. Čína sa snaží podnecovať všeobecnú atmosféru nedôvery a nespokojnosti s demokraciou.

Viac o téme: RuskoUSADezinformácieTim Walz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu