Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Prvé reakcie na kľúčovú predvolebnú debatu: Harrisová jednoznačne porazila Trumpa! Zatlačila ho do kúta

Kamala Harrisová Zobraziť galériu (3)
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

FILADELFIA - Americkej viceprezidentke Kamale Harrisovej sa v predvolebnej debate podarilo rozhodiť exprezidenta Donalda Trumpa a zatlačiť ho do defenzívy, uvádzajú svetové médiá vrátane agentúry Reuters alebo denníka The New York Times (NYT). Trump na jej výpady opakovane reagoval nepravdivými výrokmi či osobnými útokmi, uvádza. Podľa agentúry AP sa výkon Harrisovej zdal byť opakom júnového vystúpenia končiaceho prezidenta Joea Bidena.

Najstarší prezident v dejinách Spojených štátov si v televíznom dueli viedol tak zle, že sa dostal pod nevídaný tlak skorších spojencov a napokon z kampane odstúpil. Nová kandidátka Demokratickej strany Harrisová sa teraz predstavila s jasnými a sústredenými odpoveďami, ktorými zdôrazňovala rozdiely medzi sebou a Trumpom, píše AP. "Harrisová bola väčšinu času schopná podávať rázne a jasné oznámenie. Trump sa zdal byť naštvaný a v defenzíve," napísal list NYT.

"Od chvíle, čo viceprezidentka Kamala Harrisová v utorok večer prišla na debatné pódium vo Filadelfii, bolo jasné, že mala jediný cieľ: dostať sa bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi pod kožu," komentoval zase debatu denník The Washington Post.

Viceprezidentke sa darilo

Podľa tohto listu i ďalších médií sa to viceprezidentke vo vysielaní televízie ABC darilo. V bleskovom prieskume medzi televíznymi divákmi vypracovanom pre televíziu CNN uviedlo 63 percent respondentov, že víťazom duelu bola Harrisová. Web Politico pripomenul, že po júnovej debate v podobnej sondáži označili dve tretiny divákov za víťaza Trumpa.

Harrisová v takmer dvojhodinovom strete exprezidenta neustále popichovala narážkami na jeho prehru v minulých voľbách, na jeho súdne kauzy, na bývalých spolupracovníkov, z ktorých sa stali Trumpovi kritici, alebo na návštevnosť jeho predvolebných mítingov. "Trump, ktorý si zakladá na tom, aké davy priťahuje, bol zjavne dopálený," napísal Reuters.

Prvé reakcie na kľúčovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

Podľa NYT exprezident na kritiku od súperky reagoval smršťou nepravdivých tvrdení, dezinformácií a osobných útokov. Okrem iného šíril fámu o tom, že imigranti v istom meste v štáte Ohio pojedajú ľuďom domácich maznáčikov. "V Springfielde jedia psy! Tí ľudia, čo prišli, jedia mačky!" povedal. Podobné tvrdenia o prisťahovalcoch z Haiti v posledných dňoch na sociálnych sieťach propagovali mnohí Trumpovi spojenci vrátane miliardára Elona Muska, úrady v Ohiu ich však označili za nepodložené.

Moderátori vyvracali Trumpove výroky 

Na rozdiel od júnovej debaty tentoraz dvojica moderátorov niektoré Trumpove výroky vyvracala ihneď po jeho odpovediach. Stalo sa tak napríklad v momente, keď Trump znovu obvinil demokratov, že chcú umožňovať nielen potraty, ale aj zabíjanie miminiek po narodení. Prezident z rokov 2017 až 2021 preniesol aj rad ďalších nepravdivých alebo zavádzajúcich výrokov, napríklad keď znovu vykresľoval výsledok minulých prezidentských volieb ako podvod alebo vyhlásil, že nemal nič spoločné so vpádom svojich stúpencov do sídla Kongresu 6. januára 2021.

Prvé reakcie na kľúčovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

Nepravdy prenášala tiež Harrisová, ktorá okrem iného povedala, že Trump po odchode z úradu zanechal USA s najhoršou nezamestnanosťou od medzivojnovej Veľkej hospodárskej krízy. Na začiatku roka 2021 však miera nezamestnanosti predstavovala 6,4 percenta, čo podľa NYT zďaleka podmienku Harrisovej nespĺňa.

Mal zlý deň, píše Fox News

Trumpa za jeho výkon kritizovali hlavne ľavicovo-liberálne televízie. Neboli to však len oni, ktorí to takto vnímali. Konzervatívny kanál „Fox News“ sa tiež sťažoval na Trumpove „premárnené príležitosti“.

Hlavný analytik Foxu Brit Hume zašiel ešte ďalej ako jej kolegovia z CNN alebo New York Times a povedala: „Nerobme si zo seba srandu – Trump mala zlý večer." Kamala Harrisová mala v debate „navrch“ a úspešne „nalákala“ Donalda Trumpa.

Inými slovami: Trump prehral televízny duel!

Viac o téme: VoľbyUSADonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu