Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Hackeri napadli rezort spravodlivosti, útok zasiahol súdy či väzenskú službu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Celý český rezort spravodlivosti zasiahol v utorok dopoludnia kybernetický útok. Medzi poškodenými sú súdy, štátne zastupiteľstvá či väzenská služba. V utorok to na sociálnej sieti X uviedlo ministerstvo spravodlivosti s tým, že útok stále trvá, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Ministerstvo spravodlivosti od predpoludňajších hodín čelí kybernetickému útoku, ktorý zasiahol prevádzku celého rezortu, teda ministerstva, súdov, štátnych zastupiteľstiev, Probačnej a mediačnej služby, Väzenskej služby ČR a registra trestov. Dochádza k postupnému obnoveniu prevádzky," uviedol rezort a za komplikácie sa ospravedlnil.

O kybernetických útokoch na české štátne inštitúcie či kritickú infraštruktúru štátu opakovane hovorila Česká bezpečnostná informačná služba (BIS), a to najmä v súvislosti s aktérmi z Ruska a Číny. Kyberšpionáž je pre tieto krajiny podľa českej kontrarozviedky dôležitým nástrojom na získavanie informácií. Vo svojej výročnej správe za rok 2023 označila oblasť kybernetických hrozieb za jednu zo zásadných bezpečnostných tém budúcnosti.

Viac o téme: SúdyMinisterstvo spravodlivostiHackerský útokVäzenský služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu