Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Nízkopríjmové domácnosti môžu požiadať o príspevok na zelené energie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spúšťajú od pondelka 28. októbra projekt Zelená solidarita na zníženie nákladov na energie pre nízkopríjmové domácnosti. Príspevok vo forme poukážky im pokryje až 90 % oprávnených výdavkov na kúpu a inštaláciu zariadenia - fotovoltických panelov, slnečných kolektorov a kotlov na biomasu. Na projekt Zelená solidarita je vyčlenených 28,4 milióna eur z európskych a národných zdrojov. Informoval o tom tlačový odbor MH SR. Hranicu ročného čistého príjmu si môžu domácnosti vypočítať prostredníctvom kalkulačky na www.zelenadomacnostiam.sk.

"S projektom Zelená solidarita prichádzame preto, aby sme pomohli domácnostiam s nízkym príjmom, ktoré sú najviac ohrozené energetickou chudobou. Vieme, že zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje, ktoré pomáhajú znižovať účty za energie, sú pre nich veľmi drahé a doteraz si ich nemohli dovoliť," uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

"My im prinášame túto možnosť a veríme, že ju využijú. Podmienky sme nastavili tak, že kým bežné domácnosti môžu z projektu Zelená domácnostiam získať príspevok v maximálnej výške 50 % nákladov na kúpu a inštaláciu zariadenia, domácnosti s nízkym príjmom dostanú zo Zelenej solidarity príspevok, ktorý pokryje až 90 % nákladov. Štát im teda prispeje viac," doplnila Saková.

Od 28. októbra 2024 spustená aktivácia žiadostí zhotoviteľmi

Registrácia žiadostí o poukážku pre domácnosti v projekte Zelená solidarita bude otvorená na webe www.zelenadomacnostiam.sk. Ak už záujemcovia s nízkym príjmom podali žiadosť o poukážku v rámci projektu Zelená domácnostiam a chcú využiť vyššie zvýhodnenie, môžu svoje elektronické žiadosti v informačnom systéme jednoducho upraviť a doplniť. Stačí, ak označia, že spĺňajú podmienky vyššieho zvýhodnenia. Zároveň bude od 28. októbra 2024 spustená aktivácia žiadostí zhotoviteľmi, a tým sa začne proces preverovania.

Viac o téme: PríspevokDomácnostiNízky príjemZelené energie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu