Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Víchrica Ashley udrela na Britské ostrovy v plnej sile: Výpadky elektriny, zrušené lety a uviaznutí cestujúci!

Víchrica Ashley spôsobila množstvo problémov aj v doprave
Víchrica Ashley spôsobila množstvo problémov aj v doprave (Zdroj: X/@Lillyin_London, @sryanbruenphoto)

LONDÝN – Tak ako meteorológovia predpovedali, víchrica Ashley dorazila na Britské ostrovy v plnej sile. Napáchala škody a tisíce ľudí zostali bez elektrickej energie. Rozsiahle problémy spôsobovala aj v doprave a niekoľko letov bolo presmerovaných a zrušených.

Obrovská cyklogenéza, ktorá vo včerajších popoludňajších hodinách zasiahla Britské ostrovy sa postupne presunula cez Írsko a Škótsko. V Írsku bolo ešte v ranných hodinách takmer 29 000 domácností bez elektrickej energie. Mimoriadne silná víchrica ale spôsobovala komplikácie aj v doprave a niekoľko letov muselo byť presmerovaných, pri niektorých museli byť napriek úspešnému pristátiu cestujúci ponechaní na palube lietadiel, pretože sa personálu letiska nepodarilo pre nepriazeň počasia pristaviť schody, informuje imeteo.sk.

Reakcia SaS na stanovisko Petra Pellegriniho ku konsolidačnému balíčku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na palube lietadla tak museli zostať viac ako 3 hodiny. Nepriaznivé počasie zrušilo v Dubline a Belfaste 60 letov a 29 lietadiel bolo odklonených na iné letiská. Situácia sa komplikovala aj v železničnej doprave a na trať spadlo niekoľko stromov. A hoci prvé predpoklady hovorili o rýchlosti vetra v nárazoch do 120 km/h, vietor na niektorých miestach pokoril aj 130 km/h. Víchrica okrem nebezpečného vetra priniesla aj výdatný dážď, ktorý na mnohých miestach spôsobil povodne.

Komplikácie zaznamenali aj v lodnej doprave a väčšina plavieb bola v nedeľu zrušená. Pozdĺž rieky Lagan boli vybudované aj protipovodňové zábrany. Podľa predpovedí sa má silný vietor a víchrica Ashley pohybovať smerom k pobrežným častiam Holandska, Nemecka a Dánska. A hoci zvyšky víchrice majú doraziť aj na Slovensko, vietor už zoslabne a počasie u nás výraznejšie neovplyvní.

Viac o téme: VíchricaBritániaAshleyBombogenézaCyklogenéza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu