Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Izrael oznámil USA svoje požiadavky na ukončenie vojny v Libanone, tvrdí Axios

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

WWASHINGTON — Izrael minulý týždeň odovzdal Spojeným štátom dokument obsahujúci jeho podmienky na ukončenie vojny v Libanone. Uviedol to v nedeľu spravodajský portál Axios, odvolávajúci sa na dvoch amerických a dvoch izraelských predstaviteľov.

Izrael podľa dokumentu požaduje, aby jeho ozbrojené sily mohli použiť "aktívnu silu" s cieľom zabrániť hnutiu Hizballáh podporovanému Iránom, aby sa opätovne vyzbrojilo a obnovilo svoju vojenskú infraštruktúru v blízkosti hraníc s Libanonom. Ďalšou z podmienok Tel Avivu je, aby izraelské letectvo mohlo voľne operovať v libanonskom vzdušnom priestore, píše Axios s odvolaním na nemenovaného izraelského predstaviteľa.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Pravdepodobnosť, že by Libanon a medzinárodné spoločenstvo súhlasili s požiadavkami Izraelu je veľmi malá, uviedol pre Axios americký predstaviteľ.Biely dom ani americké ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k článku webu Axios bezprostredne nereagovali.

V pondelok sa v Bejrúte stretne osobitný americký vyslanec Amos Hochstein s predstaviteľmi Libanonu, s ktorými bude diskutovať o diplomatickom riešení konfliktu, uviedli pre agentúru Reuters dva libanonské zdroje.

Viac o téme: VojnaUkončeniePožiadavkyUSAIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu