Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Napätá situácia v Gruzínsku! Exprezident varuje pred dôsledkami volebného víťazstva strany Gruzínsky sen

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky/File)

TBILISI - Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili varuje pred "hrozivými následkami" pre Gruzínsko, ak nadchádzajúce parlamentné voľby vyhrá vládna strana Gruzínsky sen. Uviedol to v rozhovore pre Rádio Sloboda (RFE/RL) poskytnutom písomne z väzenia, kde si odpykáva trest.

Parlamentné voľby sa v Gruzínsku budú konať 26. októbra a strana Gruzínsky sen, ktorá je pri moci od roku 2012, je ich favoritom. Opozičné strany, vrátane Zjednoteného národného hnutia, ktoré založil Saakašvili, však varujú, že víťazstvo Gruzínskeho sna by mohlo v krajine ohroziť demokraciu. Gruzínsky sen totiž nedávno schválil zákony obmedzujúce činnosť mimovládnych organizácií a médií, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia, a intenzívne bojuje proti tomu, čo nazýva LGBT propagandou. Vládna strana okrem toho avizovala, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách zakáže všetky veľké opozičné strany.

archívne video

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

Tieto i ďalšie kroky podnietili Brusel a Washington k represívnym opatreniam: EÚ zmrazila vstup Gruzínska do bloku, zatiaľ čo Washington uvalil sankcie na niektorých najvyšších predstaviteľov krajiny a pripravil samostatný balík finančných sankcií proti zakladateľovi a stále de facto vodcovi Gruzínskeho sna Bidzinovi Ivanišvilimu. RFE/RL podotkla, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzdvihol gruzínsku vládu práve za tie kroky, ktoré znepokojili západných partnerov Tbilisi.

Rusko vedie voči Gruzínsku hybridnú vojnu

Saakašvili (56) však na margo toho vo svojom rozhovore pre RFE/RL povedal, že Rusko vedie voči Gruzínsku hybridnú vojnu, a vyslovil obavy, že krajinu čaká "pochmúrna budúcnosť, ak si Gruzínsky sen udrží moc". "Ak zmanipulujú voľby a uzurpujú si moc, potom Gruzínsko prestane existovať ako nezávislá krajina," obáva sa Saakašvili. Za nádejný však považuje fakt, že opozičné strany už 12 rokov bojujú proti vláde a na ich strane je aj generácia mladých ľudí, ktorá "nie je orientovaná na Rusko, ale na Európu."

V súvislosti s voľbami však Saakašvili v najbližších dňoch, v čase volieb i po nich očakáva rôzne provokácie. Na margo vojny, ktorú Rusko vedie voči Ukrajine, Saakašvili uviedol, že "porážka Ruska v tejto vojne je nevyhnutná a je vopred daná, pokiaľ Európa nepodľahne defétizmu a USA izolacionizmu". RFE/RL pripomenula, že počas svojho pôsobenia na Ukrajine Saakšvili získal ukrajinské občianstvo a v rokoch 2015-16 tam pôsobil ako gubernátor Odeskej oblasti. Blížiace sa voľby Gruzínsky sen prezentuje aj ako "existenčnú voľbu" a výber medzi vojnou a mierom. Súčasťou jeho kampane sú plagáty, na ktorých sú vedľa seba čiernobiele fotografie vojnou zničenej Ukrajiny a farebné snímky prosperujúceho Gruzínska, uviedla stanica RFE/RL.

Viac o téme: VoľbyGruzínskoMichail Saakašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu