Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Británia pozastavila rozhovory o obrannej spolupráci s Gruzínskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Veľká Británia zmrazila svoj každoročný bezpečnostný dialóg s Gruzínskom a zrušila vzájomné rozhovory o obrannej spolupráci. Londýn svoje rozhodnutie zdôvodňuje obavami z odklonu od demokracie zo strany súčasnej gruzínskej vlády. V utorok o tom v gruzínskych médiách informoval britský veľvyslanec v Tbilisi Gareth Ward. Oznámenie prichádza krátko pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia už na budúci týždeň. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a Interpress News.

"Očakával som, že budeme spolupracovať na posilnení odolnosti Gruzínska a našej spoločnej prosperity, ale v uplynulom roku sa gruzínska vláda rozhodla pre iný prístup," uviedol Ward pre tlačovú agentúru InterPress. "Konanie gruzínskej vlády podnietilo Britániu, aby vyjadrila obavy z úpadku demokracie a z protizápadnej rétoriky", vyhlásil Ward.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Zhoršenie vzťahov medzi Západom a Gruzínskom pod vedením vládnej strany Gruzínsky sen súvisí najmä s čoraz autoritatívnejšou a protizápadnou rétorikou vlády. Parlament nedávno prijal zákon, ktorý po vzore Ruska umožňuje označiť miestne mimovládne organizácie a médiá so zahraničnou podporou ako "zahraničných agentov". Schválil taktiež legislatívu obmedzujúcu práva sexuálnych menšín.

"Boli sme znepokojení, keď parlament prijal zákon obmedzujúci aktivity občianskej spoločnosti, boli sme sklamaní, keď lídri Gruzínskeho sna začali propagovať konšpiračné teórie o svojich západných partneroch, a boli sme šokovaní, keď Gruzínsky sen vo svojom volebnom programe ako sľub uviedol zákaz opozičných strán," vyhlásil Ward. "Vzťahy medzi Veľkou Britániou a Gruzínskom, ako aj s ostatnými západnými partnermi, boli poškodené krokmi, ktoré tento rok prijala gruzínska vláda," dodal veľvyslanec.

V reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch" EÚ v júli Gruzínsku pozastavila prístupový proces a zmrazila mu desiatky miliónov eur finančnej pomoci. Gruzínsko je kandidátskou krajinou do EÚ od decembra 2023. Spoluprácu vo vojenskej oblasti a spoločné cvičenia pozastavili aj Spojené štáty.

Už budúcu sobotu sa v Gruzínsku uskutočnia parlamentné voľby, v ktorých sa Gruzínsky sen pod vedením premiéra Irakliho Kobachidzeho a oligarchu Bidzinu Ivanišviliho postaví proti proeurópskym opozičným stranám. Prezidentka krajiny Salome Zurabišviliová voľby označila za "kvázi referendum o voľbe medzi Európou a návratom k neistej ruskej minulosti."

Viac o téme: RozhovoryVeľká BritániaGruzínskoObranná spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu