Nedeľa20. október 2024, meniny má Vendelín, zajtra Uršuľa

MIMORIADNY ONLINE Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe dohôd z Istanbulu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Členské krajiny NATO budú musieť rokovať o podmienkach, ktoré stanovia Ukrajine na to, aby ju mohli pozvať do Aliancie. Uviedol to v piatok holandský minister obrany Ruben Brekelmans v reakcii na tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informuje agentúra Reuters.

21:22 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok obvinil Ukrajinu z neochoty rokovať. Zopakoval, že Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe dohôd z Istanbulu, ktoré parafoval aj vedúci vtedajšej ukrajinskej delegácie. Uviedla to agentúra DPA. Mierové rokovania v Turecku sa konali na jar 2022 — len niekoľko týždňov po tom, ako ruská armáda zaútočila na Ukrajinu. V týchto dohodách sa okrem iného stanovuje, že Ukrajina sa musí vzdať svojich snáh o členstvo v NATO.

21:00 Hrubý domáci produkt Ukrajiny za január až september v medziročnom porovnaní vzrástol o 4,5 percenta. Podporil ho hlavne poľnohospodársky sektor, doprava a stavebníctvo. Uviedlo to dnes ukrajinské ministerstvo hospodárstva. V samotnom septembri ukrajinská ekonomika stúpla o 3,8 percenta.

20:38 Dánsko oznámilo balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 350 miliónov dolárov.

19:40 Rusko nedovolí Ukrajine za žiadnych okolností získať jadrové zbrane a ak by Ukrajina nimi disponovala, Rusko by náležite odpovedalo, povedal v piatok v Moskve ruský prezident Vladimir Putin novinárom z krajín združenia BRICS. Informuje agentúra Reuters, DPA a AFP.

19:30 Ruský prezident Vladimir Putin, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač, sa nezúčastní na novembrovom summite skupiny G20 v Brazílii. Uviedol to v piatok v odpovedi na novinársku otázku, ktorú dostal na tlačovej konferencii venovanej budúcotýždňovému summitu skupiny BRICS v ruskom meste Kazaň. Informuje agentúra AFP.

18:40 Súčiastky západnej výroby nájdené v severokórejskej rakete zostrelenej nad Ukrajinou, uvádza správa.

17:30 Ukrajina vylepšuje protiraketové bezpilotné lietadlá v boji proti Rusku, hovorí Syrskyi.

16:40 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v piatok odsúdil "čoraz nezodpovednejšiu rétoriku" ruského prezidenta Vladimira Putina. Po stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli zároveň dodal, že "Rusko je možno hlasné, ale NATO je silné", informuje agentúra Reuters.

16:35 Švajčiarska vláda v piatok vyjadrila odhodlanie dodržiavať sankcie proti Rusku aj po tom, ako sa rozhodla neprijať v plnom rozsahu najnovší balík reštriktívnych opatrení, ktoré zaviedla Európska únia (EÚ). Informuje správa agentúry Reuters. Vláda v Berne tento týždeň oznámila, že nebude uplatňovať klauzulu, ktorá ukladá podnikom so sídlom vo Švajčiarsku povinnosť zabezpečiť, aby ich dcérske spoločnosti pôsobiace v zahraničí neobchádzali sankcie EÚ. To vyvolalo kritiku zo strany veľvyslanca Spojených štátov v Berne, ktorý vyjadril nad postupom Švajčiarska sklamanie. 

15:52 V rámci repatriácie bolo v piatok Ukrajine vydaných 501 tiel ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou, a to najmä v oblastiach na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny. Jedno z tiel previezli na Ukrajinu z márnice priamo v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

15:31 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v piatok uviedol, že Aliancia zatiaľ nemôže potvrdiť informácie juhokórejských tajných služieb, že Severná Kórea vysiela početné jednotky na podporu ruskej armády vo vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.Rutte však po stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli dodal, že stanovisko NATO sa môže zmeniť.

15:00 Rusko podľa ukrajinskej armády trpí druhým najnebezpečnejším dňom od začiatku rozsiahlej invázie. Najkrvavejším dňom pre moskovské sily bol 13. máj, keď utrpeli hlásených 1740 obetí.

14:00 Takmer 11 000 severokórejských vojakov je v Rusku a budú "pripravení bojovať" na Ukrajine do 1. novembra, uviedol šéf vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v komentároch zverejnených 17. októbra War Zone.

13:27 Nemecko a Holandsko 17. októbra podrobne opísali nové balíčky vojenskej pomoci, ktoré už boli Ukrajine doručené, alebo sú čoskoro na ceste.

13:15 Americký prezident Joe Biden sa poďakoval Nemecku za podporu Kyjeva. Berlín sa mimoriadne angažoval za Ukrajinu, povedal v piatok na stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne.

12:33 Poľský premiér Donald Tusk v piatok povedal, že medzi lídrami členských štátov EÚ nie je zhoda v otázke tzv. víťazného plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Nikto však podľa neho neočakáva "harmóniu" vzhľadom na rozdielne prístupy krajín aj vo veci členstva Ukrajiny v NATO.

12:29 Slovensko sa vyjadrí k správam o možnej účasti severokórejských bojovníkov v radoch ruskej armády vo vojne proti Ukrajine, až keď sa tieto informácie potvrdia. Uviedol to v piatok doobeda predseda vlády SR Robert Fico pri hodnotení štvrtkového summitu EÚ v Bruseli.

12:26 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 18. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:08 Indický premiér Naréndra Módí sa zúčastní na októbrovom summite skupiny BRICS v ruskej Kazani, informovalo v piatok indické ministerstvo zahraničných vecí. Pôjde o jeho druhú návštevu Ruska v tomto roku.

11:36 Ukrajina v piatok oznámila, že evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk.Kupiansk v Charkovskej oblasti je dôležitým železničným uzlom na rieke Oskil. V uplynulých mesiacoch mesto ruské jednotky intenzívne ostreľovali a priblížili sa k nemu na vzdialenosť niekoľkých kilometrov.

11:00 Južná Kórea považuje vyslanie severokórejských vojakov do Ruska za vážnu bezpečnostnú hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo a na tento krok odpovie všetkými dostupnými prostriedkami. V piatok to vyhlásil úrad juhokórejského prezidenta. Juhokórejská tajná služba v piatok informovala, že Severná Kórea sa rozhodla podporiť Rusko v jeho ťažení proti Ukrajine veľkým počtom vojakov, pričom s ich nasadením sa už začalo.

10:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje formálnu pozvánku na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) za jediný spôsob, ako môže Ukrajina prežiť inváziu ruských síl. Povedal to v rozhovore pre denník The Financial Times po summite Európskej rady v Bruseli.

10:10 Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump vo štvrtok obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom.

10:07 Rusko testuje bojovú pripravenosť vojenskej jednotky vybavenej medzikontinentálnymi balistickými raketami Jars, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. Cvičenia sa konajú v Tverskej oblasti severozápadne od Moskvy, uviedli v piatok ruské tlačové agentúry s odolaním na ministerstvo obrany.

9:50 Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je kontroverzný a nepovažujem za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO), vyhlásil v piatok v Bruseli predseda vlády SR Robert Fico.

9:05 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nesúhlasí s tvrdením generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Marka Rutteho, že Ukrajina by mala s Ruskom vyjednávať z pozície sily. Premiér o tom hovoril v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

9:01 Dvaja ruskí štátni príslušníci čelia obvineniu z distribúcie letákov Wagner Group v Krakove.

8:55 Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 80 zo 135 dronov, ktoré v noci na piatok vypustilo Rusko, oznámila ukrajinská armáda.Vojenská správa Kyjeva podľa stanice BBC v piatok ráno uviedla, že ruské sily uskutočnili "jeden z najmasovejších útokov bezpilotných lietadiel na civilné obyvateľstvo a infraštruktúru Ukrajiny". Všetky drony smerujúce na Kyjev boli zneškodnené.

8:22 Ukrajina na švajčiarskej konferencii žiada medzinárodnú podporu pri odstraňovaní nášľapných mín.

8:04 Nórsko oznámilo pomoc pre ukrajinský energetický sektor vo výške viac ako 270 miliónov dolárov.

7:00 Rumunský vzdušný priestor narušil vo štvrtok večer malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám.

6:44 Orbán nazýva Zelenského víťazný plán „desivým“, vyzýva na rokovania s Ruskom.

Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu Maksymilianivka neďaleko mesta Kurachove

Sektor Kurachove, západne od Ruskom obsadenej oblastnej metropoly Doneck, je jedným z ústredných bodov ruského postupu cez tento región. Rusko sa snaží obsadiť mesto Pokrovsk, logistický uzol, ktoré sa nachádza približne 50 kilometrov severne.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok neskoro večer uviedol, že ukrajinské sily na uplynulých 24 hodín odrazili 36 zo 45 útokov blízko mesta Kurachove, kým deväť stretov stále prebiehalo.Populárny ukrajinský vojenský blog DeepState uviedol, že o kontrolu nad obcou Maksymilianivka sa stále bojuje. Zo správy blogu vyplýva, že odrazených bolo 35 z dovedna 45 ruských pokusov o postup v sektore Pokrovsk, cituje Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu