Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Rakúsky kancelár Nehammer odmieta ísť do vlády s FPÖ, nechce byť prisluhovačom jej lídra

Karl Nehammer
Karl Nehammer (Zdroj: TASR/AP/Heinz-Peter Bader)

VIEDEŇ — Rakúsky kancelár a líder ľudovcov (ÖVP) Karl Nehammer je naďalej proti vstupu do vlády s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ak v jej čele zostane Herbert Kickl. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii po stretnutí s Kicklom, ktoré sa konalo na neznámom mieste, informujeme s odvolaním sa na správu agentúr APA a DPA.

"Nebudem Kicklovým prisluhovačom," uviedol Nehammer. "Nie je to o otázke sympatií, ale o otázke politických krokov a ochoty prevziať zodpovednosť," dodal. Líder FPÖ nie je podľa kancelára pripravený prevziať zodpovednosť, čo ukázala konornavírusová pandémia. Navyše nezdieľa ani Kicklovo chápanie demokracie. Nehammer zdôraznil, že vníma obavy voličov FPÖ týkajúce sa bezpečnosti, migrácie a politického islamu. Riešenia však musia byť realizované v súlade so zásadami právneho štátu. Je dôležité "poučiť sa z chýb minulosti, aj z tých najtemnejších čias, ktoré Rakúsko zažilo," povedal Nehammer.

FPÖ je považovaná za prorusky orientovanú

Kicklovu rétoriku podľa Nehammera charakterizuje šírenie strachu a radikalizácia. Pripomenul jeho benevolentný postoj k hnutiu identitárov, ktoré Úrad na ochranu ústavy klasifikuje ako pravicovo extrémistické. ÖVP a FPÖ spolu naposledy vládli v rokoch 2017 - 2019. V tom čase bol Kickl ako minister vnútra zodpovedný za zrušenie Úradu na ochranu ústavy, pripomenul Nehammer, čo "otvorilo bránu" záujmom Ruska. FPÖ je považovaná za prorusky orientovanú, v neposlednom rade preto, že odmieta sankcie voči Rusku za vpád jeho síl na Ukrajinu.

Žiadna z parlamentných strán nechce ísť do koalície so slobodnými

V rámci sondážnych rozhovorov sa Nehammer v stredu stretne so šéfom sociálnych demokratov (SPÖ) Andreasom Bablerom a predsedníčkou liberálnej strany NEOS Beate Meinlovou-Reisingerovou. Keďže žiadna z parlamentných strán nechce ísť do koalície so slobodnými, v Rakúsku by potenciálne mohla vzniknúť koaličná vláda ÖVP a SPÖ. Keďže by však mala v parlamente väčšinu len jedného mandátu, jej stabilitu by mohol "istiť" tretí člen, ktorým by bola strana NEOS. Kickl v pondelok vyzval spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena, aby ho ako lídra víťaznej strany v septembrových voľbách poveril zostavením vlády. Vládu ÖVP, SPÖ a NEOS označil za "experimentálnu koalíciu porazených".

Viac o téme: VládaRakúskoSlobodná strana RakúskaKarl Nehammer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu