Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Šéf FPÖ žiada poverenie na zostavenie vlády: Súčasnú žiada, aby neblokovala koaličné rokovania

Na snímke líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl
Na snímke líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl (Zdroj: TASR/AP Photo/Heinz-Peter Bader)

VIEDEŇ - Predseda krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl v pondelok vyzval spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena, aby ho ako lídra víťaznej strany v septembrových voľbách poveril zostavením vlády. Apeloval tiež na doteraz vládnucich ľudovcov (ÖVP), aby neblokovali koaličné rokovania. Informuje agentúra APA a DPA.

"Po katastrofálnej volebnej porážke musíte začať rozmýšľať inak," povedal Kickl v narážke na voľby z 29. septembra, v ktorých FPÖ jednoznačne zvíťazila a odsunula ÖVP na druhé miesto. Doterajší kancelár a líder ÖVP Karl Nehammer spoluprácu s FPÖ vylúčil, pokiaľ ju bude viesť Kickl. Aj keď sú si konzervatívci a slobodní v zásade blízki vo svojej reštriktívnej migračnej politike a v ekonomických otázkach, Nehammer vníma Kickla nakloneného Rusku ako "bezpečnostné riziko".

Kickl kritizoval aj Van der Bellena

Kickl v takmer 40-minútovom monológu, po ktorom neboli dovolené otázky novinárov, povedal, že ak by Nehammer konal demokraticky, prestal by rozhovory blokovať. Apeloval na "rozumné sily" v ÖVP, "aby nenechali Nehammera samého v jeho emocionálnom stave núdze". Zdôraznil, že treba rešpektovať vôľu voličov, ktorá posunula slobodných na prvé miesto. Spoluprácu stredopravej väčšiny, ktorú si želá okolo 55 percent voličov, netreba obetovať z osobných dôvodov, dodal.

Kickl kritizoval aj Van der Bellena, ktorý jasnú situáciu po voľbách "zahmlil" tým, že stranu s najvyšším počtom hlasov — v tomto prípade FPÖ — nepoveril zostavením vlády, ako to bolo vždy v minulosti. Odmietol argument, že by toto poverenie bolo odsúdené na neúspech, pretože s FPÖ nechce nikto vládnuť. Sondážne rozhovory medzi parlamentnými stranami sa začnú v utorok. Nehammer sa samostatne stretne s Kicklom a so šéfom sociálnych demokratov (SPÖ) Andreasom Bablerom. Alternatívou k vláde zloženej z ľudovcov a slobodných je trojkoalícia ÖVP, SPÖ a liberálnej strany Neos. Výsledkom by podľa Kickla bola "experimentálna koalícia porazených". SPÖ označil za stranu "nakazenú marxizmom, ktorá sa potáca od jednej diskusie o svojom lídrovi k druhej".

Viac o téme: RakúskoFPÖHerbert Kickl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu