Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Bombové hrozby už aj v Rakúsku! Polícia chytila podozrivého, poslal 27 emailov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Manuel Lopez/Keystone via AP)

VIEDEŇ - 20-ročného švajčiarskeho občana zatkli vo Švajčiarsku na základe európskeho zatykača. Vraj je zodpovedný za početné bombové hrozby po celom Rakúsku. Tie v posledných týždňoch opakovane spôsobili rozsiahle evakuácie.

Rakúskom v posledných týždňoch otriasla séria bombových hrozieb, ktoré narušili verejný život na rôznych miestach po celej krajine.

archívne video

Tlačová konferencia Matúša Šutaja Eštoka a Tomáša Druckera k bombovým hrozbám na školách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tieto hrozby sa zamerali na rôzne zariadenia vrátane železničných staníc, škôl, nákupného centra, banky a vládnej budovy. Postihnuté mestá sa rozprestierali po celej krajine, od St. Pöltenu a Klagenfurtu po Bregenz, Graz, Linz a Eisenstadt.

27 výhražných e-mailov napísaných po celom Rakúsku

Vzor bol vždy rovnaký: veliteľstvo štátnej polície príslušnej spolkovej krajiny dostalo vyhrážku, že boli nastražené výbušné zariadenia – všetky boli odoslané e-mailom.

Až v nedeľu, po dvoch predchádzajúcich výhražných listoch v Grazi, zasiahlo okresné mesto Leoben v Hornom Štajersku: Po bombovej hrozbe bola na poludnie uzavretá železničná stanica na veľkom území. Žiadne výbušné zariadenia sa však nenašli.

Polícia teraz na základe obsahu listu predpokladala, že vo všetkých prípadoch bol v práci ten istý autor. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi niekoľkoročné väzenie – údajného páchateľa teraz polícia chytila.

A z dobrého dôvodu: bombové hrozby nielen vyvolávajú strach medzi obyvateľstvom; Vzhľadom na zložité policajné operácie možno očakávať náklady v päťcifernom rozsahu.

Séria vyhrážok sa začala v štajerskom hlavnom meste Graz. Podľa policajného hovorcu Heima Kohlbachera dostala polícia email, že na hlavnej železničnej stanici vybuchnú výbušniny. Večer dala polícia konečne jasno: „Pátranie sa skončilo. Nepodarilo sa zaistiť žiadne podozrivé alebo nebezpečné veci. Výluky budú zrušené,“ napísali úradníci na X. Krátko nato bola opäť otvorená vlaková doprava.

Posielanie hrozieb polícii e-mailom pokračovalo aj vo všetkých ostatných prípadoch. Hlavná železničná stanica v Linzi bola z veľkej časti vyprataná a uzavretá. Cestujúci, ktorí boli pôvodne ešte na stanici, čítali na digitálnych displejoch upozornenie: „Poplach. Okamžite prosím opustite budovu." Po dvoch hodinách polícia zrušila poplach.

V Salzburgu boli postihnuté stovky cestujúcich, tisíce vo viac ako 50 vlakoch zo všetkých smerov. Vlaková doprava musela byť zastavená. Vlaky, ktoré by išli do Salzburgu, zostali stáť na železničných staniciach. Kvôli množstvu ľudí na nádvorí stanice bola počas evakuácie narušená aj autobusová doprava na stanici. 

Vysoké náklady na policajné operácie

V posledných týždňoch bolo Rakúsko takmer denne zasiahnuté bombovými hrozbami, ktoré výrazne narušili verejný život. Táto séria hrozieb začala koncom septembra a pokračovala do októbra.

Takéto zložité policajné operácie sú drahé. Hrozba bombou môže predstavovať rôzne trestné činy, napríklad nebezpečné vyhrážanie. Rozhodujúci je počet ohrozených osôb: Pri menšom počte osôb ide o nebezpečné vyhrážanie, za ktoré možno uložiť trest odňatia slobody až na tri roky.

Ak je však ohrozená široká verejnosť alebo väčšia skupina, platí trestný čin nátlaku, za ktorý hrozí šesť mesiacov až päť rokov. Ak sa vyhráža smrťou viacerým ľuďom, trest môže byť dokonca až desať rokov. Operácie so psami a zariadeniami na detekciu alebo zneškodňovanie bômb môžu v závislosti od vynaloženého úsilia stáť desiatky tisíc eur.


 

Viac o téme: ŠvajčiarskoRakúskoBombové hrozby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu