Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Neonacista sa vybral v Hitlerových stopách: Pri bývalej vodcovej rezidencii v Alpách sa pošmykol a umrel

Eva Braun a Adolf Hitler, Berchtesgaden, Nemecko
Eva Braun a Adolf Hitler, Berchtesgaden, Nemecko (Zdroj: Profimedia)

MNÍCHOV - Jeden z lídrov nemeckej neonacistickej scény zomrel počas výstupu k dnes už neexistujúcej rezidencii Adolfa Hitlera nad mestom Berchtesgaden neďaleko Salzburgu. 37-ročný muž zahynul potom, čo sa šmykol na vlhkom koreni a zrútil sa zo zrázu do 60-metrovej hĺbky pod vyhliadkou, ktorú si kedysi obľúbil nacistický vodca.

Udalosť sa pritom odohrala ešte na konci septembra, no pôvodná správa nenaznačovala, že úmrtie turistu v Alpách malo takýto nacistický kontext. Andreas M. spolu s ďalšími dvomi mužmi v čase incidentu smeroval na stretnutie s približne ďalšími 30-timi ľuďmi práve na vyhliadku na horskom masíve Untersberg, informovali novinky.cz.

PZ pre podvody na senioroch spúšťa so Slovenskou poštou preventívny program (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Známu rezidenciu na nemecko-rakúskom pohraničí odkiaľ Hitler prakticky riadil štát pred vojnou i počas nej pritom na konci vojny podpálili príslušníci SS a jej ruiny v päťdesiatych rokoch vyhodili do povetria miestne orgány. Ani to však priaznivcom i zvedavcom nebráni lokalitu vyhľadávať práve pre tieto súvislosti.

Andreas M. bol členom vedenia bavorskej odnože mimoparlamentnej neonacistickej strany „Tretia cesta“ (Der Dritte Weg), ktorá je aktívna predovšetkým v južných oblastiach Nemecka. V strane do svojej smrti pôsobil ako pokladník.

Podľa informácií z nemeckých médií mužovi nedokázal pomôcť nikto z jeho sprievodu. Dvaja ďalší muži, ktorí boli v horách v tom čase s ním, boli údajne natoľko vystresovaní z toho, čo sa stalo, že neboli schopní sami zostúpiť do údolia, takže ich musel zachraňovať vrtuľník horskej služby.

37-ročný Andreas M. bol podľa informácií od záchranárov po páde na mieste mŕtvy. Muž po sebe zanechal manželku a 4-mesačnú dcéru. Informácie o identite mŕtveho turistu v Alpách vyšli najavo potom, čo jeho spolustraníci začali zbierať peniaze na financovanie pomníku na danom mieste a pomoc pozostalej rodine po Andreasovi. Zatiaľ sa podarilo vyzbierať cez 20-tisíc eur.

Viac o téme: NeonacistaZrázSalzburgTragický pád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu