Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj uviedol, že dostal informácie o faktickom zapojení KĽDR do vojny

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/Jacob King/Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil na rastúce spojenectvo medzi Ruskom a režimami, akým je komunistická Severná Kórea. Dodal, že nejde len o transfer zbraní, ale v prípade KĽDR aj o zaradenie jej vojakov k ruským okupačným silám. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ukrajinskí vojaci absolvujú základný všeobecný vojenský výcvik pod vedením litovských inštruktorov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:50 Ruskí provojnoví blogeri reagovali na ďalšie správy o popravách ukrajinských vojnových zajatcov moskovskými silami a snažili sa ospravedlniť tieto vraždy, pričom niektorí dokonca vyzývali na ďalšie.

19:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ruské sily sa už piaty deň pokúšajú prelomiť obranu ukrajinskej armády v Kurskej oblasti, avšak jednotky Kyjeva odolávajú. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Naši muži pevne stoja a podnikajú protiútoky," napísal Zelenskyj na sieti X po stretnutí s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským.

19:16 Rusko bude mať do roku 2030 také vojenské kapacity, že bude schopné zaútočiť na NATO, povedal šéf nemeckej spravodajskej služby Bruno Kahl počas parlamentného vypočutia 14. októbra.

19:15 Slovensko bude aj naďalej pomáhať Ukrajine. V pondelok to na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár s odkazom na medzivládne rokovania v Užhorode. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

18:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uviedol, že od tajných služieb dostal informácie o "faktickom zapojení" Severnej Kórey do vojny na strane Ruska. Bližšie údaje nezverejnil. Jeho vyjadrenie ale prišlo len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea upozornila na možné vyslanie severokórejských vojakov na Ukrajinu.

18:02 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok rokoval s mierovým vyslancom pápeža Františka, kardinálom Matteom Zuppim o "spolupráci v humanitárnej oblasti v súvislosti s konfliktom na Ukrajine," oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

17:30 Osobitný výbor Európskeho parlamentu podporil pôžičku vo výške 35 miliárd eur pre Ukrajinu, ktorá sa má splatiť z výnosov z ruských aktív.

16:40 Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že pri ruskom útoku na Chersonskú oblasť, pri ktorom bol použitý dron s výhľadom z prvej osoby (FPV), zahynuli dve ženy v aute.

16:38 Volodymyr Zelenskyj 13. októbra varoval pred „rastúcim spojenectvom“ Ruska so Severnou Kóreou a zdôraznil, že už nejde len o dodávky zbraní, ale „v skutočnosti o presun ľudí zo Severnej Kórey do okupačných vojenských síl“.

15:48 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin má informácie, že ruský prezident Vladimir Putin sa v novembri možno zúčastní na summite skupiny G20 v Brazílii. Kostin preto vyzval príslušné úrady, aby vykonali príkaz na Putinovo zatknutie v prípade, že do Brazílie naozaj pricestuje. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters, píše TASR.

15:13 Ruský prokurátor požiadal v pondelok o vyše trojročný väzenský trest pre francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera, ktorý je obvinený z porušenia ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch. Verdikt sa očakáva už v priebehu popoludnia, uvádza agentúra Reuters odvolávajúca sa na ruské médiá.

14:34 Maďarsko by odložilo rozhodnutie o harmonograme sankcií Európskej únie voči Rusku na obdobie po prezidentských voľbách v USA a v tomto čase by vetovalo aj pôžičku EÚ 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol v pondelok server atv.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:33 Jedna osoba zahynula a ďalších osem utrpelo zranenia v pondelok pri ruskom útoku na prístav v meste Odesa na juhu Ukrajiny, ktorý poškodil dve civilné lode a sklad obilia. Uviedli to ukrajinské úrady, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:50 Každoročné cvičenie Severoatlantickej aliancie (NATO) Steadfast Noon, ktoré je zamerané na zaobchádzanie s jadrovými zbraňami, podnecuje napätie v čase "horúcej vojny" na Ukrajine. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:32 Podľa ruského ombudsmana bolo evakuovaných viac ako 110-tisíc obyvateľov Kurskej oblasti.

13:10 Poľská vízová politika voči občanom Ruska patrí medzi najprísnejšie, uviedlo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo vnútra a správy. Príspevok bol reakciou na rozhovor, ktorý poskytol poradca prezidenta a bývalý námestník ministra vnútra Blažej Pobožy súkromnej rozhlasovej stanici Radio ZET.

12:46 Rusko údajne po prvý raz za mesiac nevypustilo proti Ukrajine cez noc žiadne bezpilotné lietadlá Shahed.

12:08 USA sú pripravené na rozhovory s Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou s cieľom znížiť jadrovú hrozbu, hovorí Biden.

11:40 Ministri zahraničných vecí EÚ na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu schválili sankcie voči Iránu za dodávky balistických rakiet do Ruska, potvrdili diplomati agentúre DPA.urópska únia už Irán niekoľkokrát varovala, aby Rusku nedodával balistické rakety, ktoré by Moskva mohla používať vo vojne na Ukrajine. Irán dôrazne popiera, že by Rusku dodával zbrane.

10:16 Nemecký opozičný líder by po určitých krokoch doručil Taurus Ukrajine.

9:21 V Orenburskej oblasti zhorelo ruské lietadlo Tu-134, tvrdí vojenská rozviedka.

8:53 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 14. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:48 Rusko nedostalo žiadosť o telefonát Scholz-Putin, tvrdí Kremeľ.

6:40 Z oblasti Sumy bolo evakuovaných takmer 37-tisíc obyvateľov.

6:03 Kyjev zvažuje postúpenie územia, aby ukončil vojnu s Ruskom, píše Der Spiegel.

Podľa Zelenského "je zrejmé, že za týchto okolností je potrebné rozvíjať naše vzťahy s našimi partnermi v prvej línii".Zelenskyj tento týždeň absolvoval dvojdňové turné po európskych metropolách vrátane Berlína, Londýna a Paríža, kde rokoval najmä o podpore a vojenskej pomoci pre Ukrajinu.Frontová línia potrebuje väčšiu podporu, zdôraznil ukrajinský prezident s tým, že Ukrajine nejde len o poskytnutie rakiet dlhého dosahu a možnosť zasahovať ciele hlboko v ruskom vnútrozemí a zoznamy potrebného vojenského vybavenia.

Upozornil, že Ukrajina potrebuje najmä zvýšenie "tlaku na agresora", pričom tento tlak musí byť silnejší, než Rusko dokáže zvládnuť. Dodal, že takto sa dá aj zabrániť ešte väčšej vojne.Zelenskyj informoval, že Ukrajina bude aj v nadchádzajúcom týždni rokovať so svojimi partnermi o posilnení spolupráce.Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že koncom budúceho týždňa do Európy zavíta americký prezident Joe Biden, pričom v programe jeho rokovaní bude najmä situácia na Ukrajine a na Blízkom východe.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu