Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

NATO začína každoročné cvičenie Steadfast Noon zamerané na jadrové zbrane

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) v pondelok začína každoročné cvičenie Steadfast Noon, zamerané na zaobchádzanie s jadrovými zbraňami. Potrvá dva týždne a zúčastní sa na ňom 2000 vojakov z ôsmich leteckých základní.

Do cvičenia Steadfast Noon sa zapojí 60 lietadiel, ktoré absolvujú cvičné lety nad západnou Európou. Budú medzi nimi stíhačky schopné prepravy amerických jadrových bômb umiestnených v Európe, bombardéry dlhého doletu, prieskumné lietadlo aj lietadlo na dopĺňanie paliva vo vzduchu. Lietadlá pochádzajú z 13 štátov aliancie.Tohtoročné cvičenie sa uskutoční na leteckých základniach v Belgicku a Holandsku a vo vzdušnom priestore Británie, Dánska a Severného mora a nebude zahŕňať skutočné zbrane, informovalo NATO.

NATO zdôraznilo, že Steadfast Noon je "rutinné a opakované cvičenie", a nie reakcia na ruskú inváziu na Ukrajine. Napriek tomu má vyslať jasný signál Moskve, že NATO je v prípade potreby pripravené brániť sa jadrovými zbraňami. "Jadrové odstrašovanie je základným kameňom spojeneckej bezpečnosti," povedal generálny tajomník NATO Mark Rutte. "Steadfast Noon je dôležitým testom jadrového odstrašovania aliancie a vysiela jasný signál akémukoľvek nepriateľovi, že NATO bude chrániť a brániť svojich spojencov," dodal Rutte.

 

Viac o téme: CvičenieJadrové zbraneNATOSteadfast Noon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu