Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Izraelské tanky prerazili bránu jedného zo stanovíšť mierovej misie OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BEJRÚT - Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) v nedeľu vyhlásili, že izraelské tanky v nedeľu ráno "násilne vstúpili" do jedného z jej stanovíšť v južnom Libanone pri obci Ramja. Informuje agentúra Reuters a vyhlásenia UNIFIL-u.

"Približne o 4:30 ráno, keď boli príslušníci mierových síl v úkrytoch, dva tanky Merkava izraelskej armády zničili hlavnú bránu stanovišťa a násilne doňho vnikli. Viackrát žiadali, aby základňa zhasla svetlá," uvádza UNIFIL vo vyhlásení. Tanky po približne 45 minútach odišli. "Približne o 6:40 ráno mierové jednotky na tej istej pozícii nahlásili streľbu asi 100 metrov severne", uvádza ďalej UNIFIL. Mierové sily tvrdia, že dym z útoku sa rozšíril až do ich tábora.

Viacerým príslušníkom mierových síl dym spôsobil podráždenie pokožky a žalúdočné problémy. UNIFIL taktiež uviedol, že izraelskí vojaci v sobotu zastavili jeden z jeho logistických transportov a znemožnili mu prejazd. Reuters pripomína, že na juhu Libanonu pokračuje pozemná ofenzíva Izraela proti libanonskému hnutiu Hizballáh. Pr izraelských útokoch sa zranilo už päť príslušníkov UNIFIL-u. Izraelská vláda mierové jednotky vyzvala, aby sa z libanonsko-izraelského pohraničia stiahli. Velenie mierovej misie však túto výzvu jednohlasne odmietlo. UNIFIL dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Do mierovej misie sa zapojilo už viac ako 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta.

Izraelská armáda v južnom Libanone zničila za posledných 24 hodín dve mešity

Izraelská armáda za posledných 24 hodín poškodila v južnom Libanone najmenej dve mešity. S odvolaním sa na libanonské úrady o tom v nedeľu informoval spravodajský web L'Orient-Le Jour (OLJ). Nemenovaný bezpečnostný zdroj pre OLJ uviedol, že izraelskí vojaci v noci na nedeľu na juhu Libanonu prenikli do dediny Abbasíja neďaleko mesta Ghadžar v okrese Hásibajjá a vyhodili do vzduchu tamojšiu mešitu.

Počas tej istej noci izraelské jednotky pri nálete zničili i mešitu v dedine Kfar Tabnít ležiacej juhovýchodne od mesta Nabatíja. Začiatkom tohto týždňa vyhodili izraelskí vojaci do vzduchu aj mešitu v meste Jarún a zaútočili na kostol v Dardghája neďaleko mesta Súr, kde pri izraelskom útoku zahynulo sedem ľudí vrátane piatich záchranárov.

Viac o téme: OSNIzraelLibanonMierová misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu