Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Náhle zavádzanie hraničných kontrol neprinesie udržateľné riešenie, myslí si Metsolová

Roberta Metsolová Zobraziť galériu (2)
Roberta Metsolová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

AUGSBURG - Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová sa postavila proti náhlemu zavádzaniu hraničných kontrol v boji proti nelegálnej migrácii v Európe. Podľa nej to neprinesie udržateľné riešenie problému, vyhlásila v piatok na straníckej konferencii nemeckej konzervatívnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Augsburgu.

Uviedla, že schengenský priestor bez hraníc je jedným z najväčších úspechov Európskej únie. "Symbolizuje presne toho ducha jednoty, na ktorom sme tak tvrdo pracovali," poznamenala.Myslí si, že migrácia nie je problém, ktorý by mohla vyriešiť len jedna krajina. Za naozajstné riešenie považuje "európske riešenie – komplexné, holistické a udržateľné".Metsolová povedala, že treba spravodlivo zaobchádzať s tými, ktorí majú nárok na azyl. Tí, ktorí nemajú nárok na azyl, musia byť podľa nej bezpečne a rýchlo vrátení naspäť.

Náhle zavádzanie hraničných kontrol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

CSU plánuje na konferencii strany v sobotu prijať kľúčový návrh o migrácii, píše agentúra DPA. Okrem iných opatrení by sa podľa neho mala zaviesť horná hranica počtu možných žiadateľov o azyl v krajine.

Nemecko zaviedlo 16. septembra kontroly na všetkých svojich pozemných hraniciach. Tento krok zameraný na obmedzenie nelegálnej migrácie a ochranu vnútornej bezpečnosti vyvolal obavy o budúcnosť schengenu. Dočasné kontroly zaviedli na niektorých hraniciach aj Švédsko, Rakúsko, Slovinsko, Taliansko či Francúzsko.

Viac o téme: RiešenieHraniceKontrolyRoberta Metsolová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu