Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Ďalšia krajina zavádza dočasné kontroly na svojich hraniciach

(Zdroj: Getty Images)

OSLO - Nórsko po zvýšení stupňa teroristického ohrozenia zavádza dočasné kontroly na svojich hraniciach. Táto severská krajina nie je členom EÚ, ale patrí do európskeho schengenského priestoru. V sobotu to oznámila nórska polícia s tým, že opatrenie potrvá do 22. októbra. Informujeme podľa agentúry AP.

Nórska tajná služba PST ešte 8. októbra rozhodla o vyhlásení druhého najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia z celkového počtu päť. Dôvodom bolo narastajúce riziko útokov namierených najmä proti Židom a Izraelčanom. Na základe tohto opatrenia začali zvyčajne neozbrojení nórski policajti nosiť zbrane. Zavedenie dočasných kontrol na hraniciach podľa polície súvisí s bližšie nešpecifikovanými hrozbami a so stupňom ohrozenia zvýšeným z "mierneho" na "vysoký". Nové kontroly sa však nebudú týkať všetkých cestujúcich a nie je dôvod očakávať zdržania na hraničných priechodoch, uistila polícia.

Nórsko má pozemné hranice so Švédskom a Fínskom

Nórsko je súčasťou schengenského priestoru, ktorý za normálnych okolností umožňuje cestovanie bez kontrol na vnútorných hraniciach. Nórsko má pozemné hranice so Švédskom a Fínskom. Obe sú členskými štátmi EÚ aj schengenu. Švédsko zvýšilo stupeň pohotovosti na druhý najvyšší už v auguste minulého roka po incidentoch pálenia koránu, ktoré pobúrili moslimov a vyvolali aj hrozby zo strany džihádistov.

Viac o téme: NórskoKontroly na hraniciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu