Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Na budúci týždeň sa otvoria prvé prístupové kapitoly s Albánskom, informuje Péter Szijjártó

Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - V utorok sa v Luxemburgu uskutoční medzivládna konferencia medzi Európskou úniou a Albánskom a otvoria sa prvé prístupové kapitoly pre členstvo krajiny v EÚ, oznámil v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Otvorenie kapitol znamená skutočný začiatok rokovaní o členstve krajiny v EÚ, uviedol Szijjártó, ktorý bude konferencii predsedať spolu s albánskym premiérom Edi Ramom. Podľa Szijjártóa ide o historický úspech, ktorý sa podarilo dosiahnuť počas maďarského predsedníctva v Rade EÚ.Maďarský minister pripomenul, že práve urýchlenie prístupového procesu krajín západného Balkánu patrí medzi hlavné priority maďarského predsedníctva. To trvá od júla do konca tohto roka.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Szijjártó spresnil, že v utorok sa otvoria kapitoly týkajúce sa justičného systému, bezpečnosti, verejného obstarávania či finančných auditov. Podľa neho je Tirana pripravená otvoriť aj niekoľko ďalších kapitol a zdôraznil, že maďarské predsedníctvo bude naďalej až do konca roka na ich otvorení pracovať. Pre balkánsku krajinu zároveň prisľúbil pomoc aj po skončení predsedníctva s cieľom úspešne uzavrieť zložitý prístupový proces.Tridsaťpäť prístupových kapitol je zoskupených do šiestich oblastí. Kapitoly pokrývajú všetky legislatívne aspekty a uzatvárajú sa jednotlivo, na odporúčanie Európskej komisie (EK) jednomyseľným súhlasom všetkých členských štátov v rámci Rady EÚ.

Rokovania o niekoľkých kapitolách môžu prebiehať súčasne. Keď sú všetky kapitoly uzavreté, EK odporučí kandidátsku krajinu na členstvo a krajina podpíše prístupovú zmluvu, ktorá stanoví dátum pristúpenia. Zmluvu musí ratifikovať všetkých 27 členských štátov a Európsky parlament, ktorý text schvaľuje nadpolovičnou väčšinou.Albánsko požiadalo o členstvo v EÚ v apríli 2009 a štatút kandidátskej krajiny mu bol udelený v júni 2014. EÚ usporiadala prvú medzivládnu konferenciu s Albánskom v júli 2022.

Viac o téme: MaďarskoAlbánskoPéter SzijjártóPrístupové kapitoly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu