Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Maďarský minister zahraničných Szijjártó obhajuje svoju účasť na plynárenskom fóre v Rusku

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

MOSKVA - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa zúčastnil na plynárenskom fóre v Petrohrade (SPIGF) napriek ruskej vojne na Ukrajine a sankciám Západu namiereným proti Moskve. Podľa ruských tlačových agentúr sa však Szijjártó neobáva vyvodenia dôsledkov zo strany EÚ.

"Zahraničná politika je súčasťou suverenity a my nikomu nedovolíme, aby túto suverenitu obmedzoval," uviedol Szijjártó. Počas svojho vystúpenia v Petrohrade sa vyslovil za spoluprácu Európy s Moskvou v oblasti ropy, zemného plynu a jadrovej energetiky. Zároveň vyhlásil, že práve zásluhou Maďarska neuvalila EÚ sankcie aj na dodávky plynu a jadrových palív z Ruska.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Péter Szijjártó  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa slov ministra Maďarsko tento rok importuje z Ruska približne päť miliónov ton ropy prostredníctvom ropovodu Družba, ktorým sa transportujú dodávky do strednej Európy. Szijjártó okrem toho uviedol, že má v rámci fóra v úmysle uzavrieť ďalšiu dohodu s ruskou energetickou spoločnosťou Gazprom o dodávkach plynu. Szijjárto tvrdí, že energetickú bezpečnosť Maďarska možno zabezpečiť len spoluprácou s Ruskom.

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána udržiava dobré vzťahy s Moskvou aj dva a pol roka od začiatku invázie na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v júli tiež prijal Orbána v Moskve, čo sa stretlo s nesúhlasom najvyšších predstaviteľov EÚ.

Viac o téme: RuskoMaďarskoPéter SzijjártóPlynárenské fórum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu