Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

EÚ a Albánsko rokovali o otvorení najzásadnejších prístupových kapitol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - V utorok sa v Luxemburgu konalo druhé kolo medzivládnej konferencie medzi EÚ a Albánskom. Stretnutie na ministerskej úrovni bolo zamerané na integračný proces a otváranie nových prístupových kapitol.

Delegáciu Európskej únie viedol maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó v mene maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Je členom bol aj eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi. Albánsku delegáciu viedol premiér Edi Rama.

archívne video

Brocková o spustení prístupového procesu EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Išlo o otvorenie prístupových kapitol z takzvanej prvej skupiny zameranej na základné hodnoty EÚ, čiže fungovanie demokratických inštitúcií a reforma verejnej správy. Obe strany rokovali konkrétne o kapitole 23 "Súdnictvo a základné práva" a kapitole 24 "Spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť". V oblasti ekonomických kritérií prístupového procesu ide o kapitolu 5 "Verejné obstarávanie", kapitolu 18 "Štatistika" a kapitola 32 "Finančná kontrola".

EÚ stanovila predbežné kritériá pre kapitoly 23 a 24, ktoré Albánsko musí splniť pred ďalším rokovaním o tejto skupine otázok a stanovila aj kritériá na predbežné uzavretie kapitol 5, 18 a 32. Szijjártó v správe pre médiá upozornil, že Albánsko si v prístupovom procese vedie dobre a otvorením prvých "základných kapitol" prístupových rokovaní dosiahlo dôležitý míľnik v úsilí o rozšírenie.

"Jednou z kľúčových priorít maďarského predsedníctva je napredovať v rozširovaní EÚ, lebo Únia potrebuje novú dynamiku, čerstvú energiu a nové perspektívy, ktoré môže poskytnúť západný Balkán. Teším sa na pokračujúci pokrok Albánska na jeho ceste k členstvu v EÚ," uviedol šéf maďarskej diplomacie. Počas prístupových rokovaní bude pokračovať monitorovanie pokroku Albánska v zosúlaďovaní a implementácii spoločnej legislatívy EÚ a tamojších zákonov.

Rokovania s Albánskom a ostatnými kandidátskymi krajinami sa konajú na základe revidovanej metodiky pre prístupové rokovania z roku 2020. Podľa novej metódy sú negociačné kapitoly rozdelené do šiestich tematických skupín: základné hodnoty; vnútorný trh; konkurencieschopnosť a inkluzívny rast; zelená agenda a udržateľná konektivita; zdroje, poľnohospodárstvo a súdržnosť; vonkajšie vzťahy. Rokovania o kapitolách zo skupiny "základné hodnoty" sa otvárajú ako prvé a uzatvárajú sa ako posledné. Pokrok v rámci tejto skupiny bude určovať celkové tempo prístupových rokovaní.

Meloniová označila dohodu s Albánskom o migrantoch za dobrý príklad

Talianska premiérka Georgia Meloniová v utorok ocenila kontroverznú dohodu o posielaní migrantov do Albánska v rámci procesu žiadania o azyl. Podľa jej slov ide o "dobrý príklad" pre ostatné krajiny. Informuje agentúra AFP.

Taliansko je prvým členským štátom EÚ, ktorý sa rozhodol pre takúto spoluprácu s mimoúnijnou krajinou. "Ide o novú, odvážnu a bezprecedentnú cestu, ktorá však dokonale odráža európskeho ducha a má všetko potrebné na to, aby ju nasledoval aj iné štáty, ktoré nie sú členmi EÚ," zdôraznila Meloniová v talianskom Senáte.

Vyhlásenie prišlo deň po tom, ako talianska loď previezla prvú skupina potenciálnych žiadateľov o azyl zachytených v Stredozemnom mori. Rozhodnutie ostro kritizovali skupiny na ochranu ľudských práv. Obávajú sa schopnosti Albánska poskytnúť migrantom dostatočnú ochranu. Organizácia Amnesty International označila tento program za "krutý experiment, ktorý poškvrní taliansku vládu".

Na summite európskych lídrov koncom tohto týždňa v Bruseli sa bude konať aj "neformálne stretnutie členských štátov, ktoré majú najväčší záujem o otázku migrácie", uviedla talianska premiérka.

Meloniová, líderka strany Bratia Talianska (FdI), prisľúbila, že výrazne zníži počet migrantov zo severnej Afriky. V novembri minulého roka sa preto dohodla so svojím albánskym rezortným partnerom Edim Ramom na prijatí niektorých žiadateľov o azyl v Albánsku.

Päťročná dohoda bude stáť Taliansko približne 160 miliónov eur ročne a vzťahuje sa na dospelých migrantov mužského pohlavia, ktorých zachytili plavidlá talianskeho námorníctva alebo pobrežnej stráže v medzinárodných vodách.

Viac o téme: AlbánskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu