Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Belgicko evakuovalo z Libanonu armádnym lietadlom vyše 100 Európanov

Izraelský raketový útok v Libanone
Izraelský raketový útok v Libanone (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein))

BRUSEL - Vyše 100 Európanov, prevažne Belgičanov, Holanďanov a Francúzov, evakuovalo vo štvrtok večer z Libanonu belgické vojenské lietadlo. Oznámila to v piatok belgická vláda.

Na palube lietadla, ktoré pristálo na vojenskej základni Melsbroek neďaleko Bruselu, cestovalo 58 Belgičanov a ich rodinných príslušníkov, 41 Holanďanov, 11 Francúzov a jeden Luxemburčan, povedal AFP hovorca belgického ministerstva zahraničných vecí.Dodal, že počas uplynulého týždňa využilo ponúkanú pomoc vlády s návratom z Libanonu takmer 150 z približne 1800 Belgičanov, ktorí v tejto blízkovýchodnej krajine žijú.

Úplne prvá skupina zahŕňajúca tiež Belgičanov opustila Libanon minulý týždeň dvoma letmi, ktoré zase zabezpečilo Holandsko. Boli v nej dvaja belgickí novinári, ktorých v noci z 2. na 3. októbra napadli a zranili v Bejrúte počas toho, ako spravodajsky pokrývali izraelské bombardovanie tohto mesta. "Všetkým Belgičanom, ktorí chceli odísť, to bolo umožnené. Situáciu naďalej vyhodnocujeme," dodal hovorca belgického ministerstva zahraničia.

Viac o téme: EvakuáciaBelgickoLibanonEurópania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu