Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Európski lídri vyzývajú na okamžité prímerie a humanitárnu pomoc v Libanone

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: X/Vox Ethica)

NIKÓZIA - Lídri deviatich južných štátov EÚ (MED9) v rámci summitu na Cypre vyzývali na okamžité prímerie po prudkej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Predstavitelia krajín zároveň odsúdili útoky na príslušníkov Dočasných síl OSN (UNIFIL), ku ktorým došlo vo štvrtok a v piatok.

"Na pozadí konfliktu v Pásme Gazy vyjadrujeme hlboké znepokojenie z eskalácie vojenského konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom," uviedli lídri v spoločnom vyhlásení. Vyzvali tiež na okamžité zaslanie humanitárnej pomoci do Libanonu a prímerie na tzv. modrej línii. Ide o neoficiálnu demarkačnú čiaru, ktorú vytvorila OSN a za ktorú sa v roku 2000 mali stiahnuť izraelskí vojaci.

Pedro Sánchez
Zobraziť galériu (2)
Pedro Sánchez  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok žiadal aj "ukončenie všetkého násilia" páchaného voči pracovníkom UNIFIL v Libanone. Reagoval tak na útok, pri ktorom utrpeli zranenia dve osoby z mierovej misie neďaleko izraelských hraníc."Toto je absolútne neprijateľné a žiadame o skoncovanie s násilím, ktoré sužuje mierové sily OSN," vyhlásil Sánchez. "Veliteľstvo UNIFIL-u a dve talianske základne zasiahla streľba izraelskej armády... To je neakceptovateľné a porušuje to záväzok o uplatňovaní rezolúcie č. 1701, ktorá upravuje prítomnosť mierových síl," zdôraznila talianska premiérka Giorgia Meloniová. V Libanone sa nachádza viac ako 1000 talianskych vojakov v rámci misie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež odsúdil útoky na pracovníkov UNIFIL-u a zároveň zdôraznil, že zastavenie vývozu zbraní používaných v Pásme Gazy je jediným spôsobom, ako skoncovať s bojmi v oblasti.Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 bola v roku 2006 ukončená mesiac trvajúca vojna medzi Hizballáhom a Izraelom. Rezolúcia vyzvala na úplné stiahnutie Izraela z južného Libanonu a na to, aby libanonská armáda a mierové jednotky OSN boli jedinými ozbrojenými silami južne od rieky Lítání.

Viac o téme: Humanitárna pomocPrímerieIzraelLibanonMED9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu