Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Turecko dodá Albánsku "značný" počet kamikadze dronov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

TIRANA - Turecko dodá Albánsku v najbližšom období "značný" počet kamikadze dronov bližšie nešpecifikovaného typu. Albánsky premiér Edi Rama o tom informoval vo štvrtok počas návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v krajine.

"Je to dar, ktorý je silným odkazom od Tureckej republiky o tom, že Albánsko je neohroziteľné," vyhlásil Rama na spoločnej tlačovej konferencii. Albánski predstavitelia neposkytli žiadne bližšie detaily o dodávke tureckých bezpilotných lietadiel.Reuters pripomína, že tzv. kamikadze drony, známe aj pod názvom vyčkávacia munícia, vyčkávajú v cieľovej oblasti a k svojmu cieľu vyrazia až po jeho lokalizácii. Následne v jeho tesnej blízkosti vybuchnú.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

Erdogan na stretnutí s Ramom taktiež vyhlásil, že Turecko Albánsku poskytne podporu v oblasti vojenského vybavenia a výcviku albánskych vojakov. Obaja lídri diskutovali aj o vzájomnej spolupráci v boji proti terorizmu.Albánsko je spolu s Tureckom členom NATO. Albánska vláda už skôr zaobstarala tri kusy tureckých prieskumných a útočných dronov Bayraktar.

RFE/RL pripomína, že albánske vzdušné sily nedisponujú žiadnymi stíhačkami a k dispozícii majú iba vrtuľníky a niekoľko dronov. O ochranu vzdušného priestoru sa preto starajú spojenci z NATO – Grécko a Taliansko.V tejto súvislosti Albánsko spolu s NATO v marci tohto roka zrekonštruovalo a obnovilo prevádzku leteckej základne v Kuçovë v strednej časti krajiny.

Viac o téme: DodávkaTureckoAlbánskoRecep Tayyip ErdoganDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu