Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Turecko očakáva pozitívne signály z Berlína v súvislosti s nákupom Eurofighterov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

ANKARA - Turecká vláda očakáva, že Nemecko umožní posun v jej dlho diskutovanom nákupe 40 stíhacích lietadiel Eurofighter Typhoon, uviedli vo štvrtok zdroje oboznámené so záležitosťou. Informuje o tom agentúra DPA.

Ankara očakáva v tejto veci "pozitívne signály z Nemecka", uviedli zdroje a dodali, že "technické rozhovory" stále prebiehajú. Nemecké ministerstvo hospodárstva sa k tomu odmietlo vyjadriť. Turecko dúfa, že posilní svoje obranné kapacity o 40 kusov týchto strojov. Na ich výrobe sa podieľa i Nemecko a na uzavretie dohody o vývoze je preto potrebný súhlas Berlína. Turecko sa od minulého roka usiluje o nemecký súhlas s nákupom. Turecký minister obrany Yasar Güler vtedy uviedol, že Ankara už má súhlas zvyšných dodávateľov - Británie a Španielska. Nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel počas uplynulého víkendu informoval, že nemecká vláda sa možno pripravuje na zmenu kurzu vo vývoze zbraní do Turecka.

Podľa tohto časopisu Berlín schválil vývoz zbraní v hodnote niekoľkých stoviek miliónov eur do Turecka - partnerského štátu v rámci NATO - vrátane 100 protilietadlových rakiet a torpéd pre turecké námorníctvo, ako aj balíkov materiálu na modernizáciu tureckých ponoriek a fregát. Nemecké ministerstvo hospodárstva túto správu na požiadanie nechcelo potvrdiť. Až do neúspešného vojenského prevratu v Turecku v roku 2016 Nemecko vo veľkom schvaľovalo vývoz zbraní do tejto krajiny. Nemecký vývoz zbraní do Turecka sa však po pokuse o prevrat a po tureckej invázii do severnej časti Sýrie výrazne znížil. Podľa nemeckej vlády bolo za celý rok 2023 podaných zo strany Turecka približne 17 žiadostí o dovoz zbraní v celkovej hodnote 1,2 milióna eur.

Viac o téme: BerlínTureckoEurofighter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu