Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Prezident Biden obvinil Donalda Trumpa zo šírenia lží ohľadom vládnej pomoci počas hurikánov

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu obvinil exprezidenta Donalda Trumpa zo šírenia dezinformácií a klamstiev o federálnych opatreniach a finančnej pomoci v súvislosti s hurikánmi Helene a Milton.

"Došlo k bezohľadnému, nezodpovednému a neustálemu šíreniu dezinformácií a otvorených klamstiev," uviedol Biden na tlačovej konferencii v Bielom dome. "Tento príval lží šíri bývalý prezident Donald Trump," vyhlásil.Trump spolu s ďalšími predstaviteľmi a priaznivcami podľa AFP šírili nepravdivé tvrdenia a konšpiračné teórie. Boli cielené najmä na federálnu agentúru pre mimoriadne situácie (FEMA), ktorá pomáha zasiahnutým štátom zvládnuť prírodné katastrofy.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/Win McNamee/Pool Photo via AP)

Trump a jeho Republikánska strana obvinili administratívu prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej zo sprenevery finančných prostriedkov FEMA pre migrantov. Toto tvrdenie bolo opakovane vyvrátené. Demokratka Harrisová je Trumpova súperka v novembrových prezidentských voľbách.Biden na tlačovej konferencii opätovne vyzval, aby prevádzky umelo nezvyšovali ceny svojich produktov a služieb v súvislosti s blížiacim sa hurikánom Milton, ktorý onedlho zasiahne Floridu. Ľudia by si tak mohli bez výrazného preplatenia zadovážiť pohonné hmoty, letenky a ostatné potrebné veci. Uviedol, že jeho administratíva bude v tejto súvislosti vyvíjať tlak na jednotlivé spoločnosti.

Podľa amerických úradov by Milton mohol byť najsilnejšou búrkou aká zasiahla Floridu za uplynulých sto rokov. Úrady vyzvali na evakuáciu viac než milión ľudí. Hurikán by mal podľa predpovedí zasiahnuť pevninu v noci na štvrtok miestneho času.

Viac o téme: PomocVládaHurikánDonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu