Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Nemecko sprísni bezpečnostné kontroly zamestnancov kvôli obavám zo špionáže

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecko plánuje sprísniť bezpečnostné previerky zamestnancov v citlivých oblastiach v dôsledku rastúcich obáv zo špionáže. Návrh zákona v stredu schválila vláda.

Návrh zákona rozšíri kontrolné kritériá pre zamestnancov v citlivých oblastiach, ako sú IT, telekomunikácie, "kritická infraštruktúra" ako železničné riadiace centrá a vládne úrady, uviedlo ministerstvo vnútra. Do vykonávania previerok budú zapojené aj spravodajské služby."Hrozba špionážou a sabotážou pre našu demokraciu dosiahla nový rozmer," povedala ministerka vnútra Nancy Faeserová. "Ruská agresia v Európe zásadne zmenila bezpečnostnú situáciu... Nemecko je v hľadáčiku spravodajských služieb z iných štátov." dodala. Berlín v poslednom období zaznamenal nárast prípadov podozrenia zo špionáže spojených s Ruskom a tiež s Čínou.

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Zobraziť galériu (2)
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Sprísnia sa aj online kontroly sociálnych médií, ktoré možno použiť na "šírenie extrémistického obsahu", uviedlo ministerstvo."Nedovolíme extrémistom, aby zvnútra sabotovali náš demokratický ústavný štát," povedal Faeserová.Vládny návrh zákona teraz musí schváliť parlament. Nemeckom od invázie na Ukrajinu v roku 2022 otriaslo niekoľko prípadov špionáže v prospech Ruska.

Bývalý nemecký spravodajský dôstojník bol obvinený z odovzdania informácií Moskve v prípade operácií ruských žoldnierov na Ukrajine.Rastú tiež obavy z čínskej špionáže. V najvýznamnejšom prípade bol v apríli zatknutý poradca nemeckého krajne pravicového poslanca Európskeho parlamentu.

Viac o téme: VládaŠpionážKontrolyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu