Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Rozsiahla operácia zneškodňovania historickej bomby v Nemecku dopadla úspešne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOLÍN NAD RÝNOM - V Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka v piatok večer úspešne zavŕšili najzložitejšiu operáciu spojenú so zneškodňovaním bomby od druhej svetovej vojny. Tonovú bombu zneškodnili kontrolovanou detonáciou, uviedla mestská radnica, píše agentúra DPA.

Pyrotechnikom sa najskôr poobede podarilo vybrať iba jednu rozbušku bomby z dvoch. Bombu preto bolo potrebné odpáliť riadenou detonáciou, čo si vyžadovalo navezenie veľkého množstva piesku. Mesto krátko pred dokončením operácie vydalo výstrahu s upozornením, že tlmenú ranu z riadeného výbuchu bude verejnosť počuť aj mimo 500-metrovej zóny ohrozenia.

archívne video

Bomba sa nenašla, cestujúci sa vracajú späť na letisko. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Približne 6400 ľudí muselo z dôvodu rozsiahlej operácie, ktorú predstavitelia mesta opísali ako najzložitejšiu od roku 1945, opustiť svoje domovy. Z oblasti presmerovali aj dopravu. Podľa hovorcu mesta sa na operácii podieľalo celkovo 1300 ľudí vrátane poriadkového úradu, policajtov, hasičov, záchranárov a 800 dobrovoľníkov.

Úplne evakuovali dve nemocnice

V stredu a vo štvrtok úplne evakuovali dve z troch nemocníc v oblasti, informovalo mesto. Akcia zahŕňala celkovo 640 pacientov. Pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti v tretej nemocnici však iba presunuli na bezpečné miesto v rámci zariadenia, ktoré špeciálne zaistili hrubými drevenými panelmi pre prípad, že by bomba počas zneškodňovania nečakane vybuchla.

Zneškodňovanie bômb nie je v Kolíne nad Rýnom ničím nezvyčajným, keďže mesto bolo počas druhej svetovej bomby terčom intenzívneho bombardovania. V noci z 30. na 31. mája 1942 sa odohral prvý nálet Britského kráľovského letectva na nemeckú metropolu. Nemecký spisovateľ Thomas Mann, v tom čase v exile v Kalifornii, si zapísal: "Strašný letecký útok na Kolín, 1000 lietadiel. Ničenie a panika."

Pri náletoch prišlo o život približne 20.000 obyvateľov Kolína nad Rýnom. V centre mesta zostala stáť napokon iba katedrála.

Viac o téme: BombaNemeckoEvakuácieOperáciaZlikvidovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu