Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Počet utečencov v Poľsku, ktorí poberajú sociálne dávky sa takmer zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŚAVA - Počet žiadajúcich o medzinárodnú ochranu a poberajúcich sociálnu pomoc v Poľsku sa v roku 2024 takmer zdvojnásobil. Vláda musela z rezervy uvoľniť viac než štyri milióny eur. Informuje agentúra PAP, ktorá sa odvoláva na poľský denník Rzeczpospolita.

Podľa denníka má poľský Úrad pre cudzincov nedostatok finančných prostriedkov. Vzhľadom na situáciu vláda pridelila z rezervy dodatočných 19.6 miliónov zlotých (4,5 milióna eur) na zdravotnú starostlivosť a náklady na pobyt v Poľsku. "Ku koncu septembra bol počet cudzincov poberajúcich sociálnu pomoc 6000 a rozpočet na tento rok bol stanovený pre 3900 ľudí, keďže taký bol počet ľudí, ktorí v dostávali podporu v minulom roku," uviedla Rzeczpospolita.

Archívne video

Polícia o aktuálnej situácii s nelegálnou migráciou na Slovensku (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Podľa denníka utečenec po tom, čo podá žiadosť o azyl, získa od štátu plnú podporu a nemôže pracovať. Dostáva aj stravu a peniaze na oblečenie alebo obuv či mesačné vreckové a zdravotnú starostlivosť. Ak utečenci žijú mimo oficiálnych štátnych centier, dostávajú mesačne 750 zlotých (174 eur). "Počet prijatých žiadostí v tomto roku narástol, k čomu prispela situácia na poľsko-bieloruskej hranici, ľudia z Blízkeho východu a Afriky, ako aj Ukrajinci a Bielorusi," dodal denník. Do konca septembra bolo podaných 12.300 žiadostí. V porovnaní s rokom 2021 narástol počet žiadostí o 4500.

Viac o téme: Sociálne dávkyUtečenciPoľskoVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu