Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Izraelská armáda tvrdí, že podnikla útok na libanonskú metropolu Bejrút: Na hraniciach sa tvoria kolóny utečencov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok popoludní podnikla útok v libanonskej metropole Bejrút, informujeme podľa agentúry AFP. Podľa libanonských médií zásah dostalo južné predmestie Bejrútu.

Armáda vo svojom vyhlásení označila tento útok za cielený a uviedla, že ďalšie podrobnosti budú poskytnuté neskôr. Libanonské médiá informovali, že k útoku došlo na prevažne šiitskom predmestí Dáhíja, ktoré je známe ako bašta proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh. Izraelská armáda v utorok napoludnie oznámila, že ukončila druhú vlnu náletov na Libanon. Súčasne však upozornila obyvateľov dedín, kde Hizballáh skladuje svoje zbrane, že nálety budú ešte pokračovať, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI). 

Pri hraniciach Libanonu so Sýriou sa tvoria kolóny áut s utečencami pred vojnou

Libanonské úrady evidujú najmenej 16.500 ľudí, ktorí v posledných dňoch opustili svoje domovy na juhu Libanonu a v údolí Bikáa, kde sa nachádzajú terče útokov izraelského letectva v ich ofenzíve proti proiránskemu hnutiu Hizballáh. Ako dočasné útočisko pre presídlencov bolo vyčlenených
asi 150 školských budov, napísal libanonský spravodajský web L'Orient-Le Jour citovaný agentúrou TASR.

Agentúra AP uviedla, že niektoré z vysídlených rodín strávili noc na utorok v školách v Bejrúte a v pobrežnom meste Sidon. Keďže hotely boli obsadené alebo ceny izieb presahovali finančné možnosti presídlencov, mnohí ľudia spali v autách, v parkoch alebo na pobreží. V príspevkoch na sociálnych sieťach množstvo ľudí ponúka presídlencom svoje voľné byty alebo izby vo svojich domoch. Na nevyužívanej čerpacej stanici v Bejrúte zriadili kuchyňu, v ktorej sa varilo jedlo pre vysídlencov, dodala AP.

Na hraniciach vznikli dopravné zápchy

Vo východolibanonskom meste Baalbek sa v očakávaní ďalšieho kola úderov v utorok pred pekárňami a na čerpacích staniciach tvorili rady, pretože ľudia sa chceli zásobiť základnými potravinami a pohonnými hmotami. Na hraničnom priechode so Sýriou medzičasom vznikli dopravné zápchy v dôsledku úteku ľudí z Libanonu do susednej krajiny, uviedla AP. Najnovšia eskalácia bojov medzi izraelskou armádou a Hizballáhom v Libanone si za necelé dva dni vyžiadala takmer 560 obetí. Ide o najvyššiu dennú bilanciu obetí od vojny, ktorú Izrael a Hizballáh viedli v roku 2006.

Pondelková eskalácia nastala po mimoriadne intenzívnych delostreleckých prestrelkách počas uplynulej nedele, keď Hizballáh na sever Izraela vypustil okolo 150 rakiet a dronov. Šlo o reakciu Hizballáhu na zabitie desiatok príslušníkov hnutia pri sérii výbuchov malých komunikačných zariadení - pagerov a vysielačiek -, ku ktorej došlo minulý týždeň na rôznych miestach v Libanone a Sýrii. Tieto útoky sú pripisované Izraelu, ktorý sa však k zodpovednosti za ne neprihlásil. O život pri nich prišlo 39 ľudí a zranenia ich utrpelo takmer 3000, vrátane mnohých civilistov, doplnila AP.

Cezhraničné prestrelky medzi Libanonom a Izraelom sa zintentívnili po vypuknutí vojny v Pásme Gazy, ktorá je dôsledkom vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023. Hizballáh v tomto konflikte podporuje radikálne hnutie Hamas považované za strojcu spomínaného útoku.

Viac o téme: Armádaútok IzraelLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu