Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

V Poľsku pokračuje spor medzi vládou a prezidentom o výmene 50 veľvyslancov

Andrzej Duda a Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda a Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik))

VARŠAVA - V Poľsku pokračujú spory medzi vládou pod vedením premiéra Donalda Tuska a prezidentom Andrzejom Dudom. Poľská vláda v piatok vyzvala Dudu, aby prestal blokovať výmenu viacerých veľvyslancov, ktorých navrhuje ministerstvo zahraničných vecí.

Vláda Donalda Tuska je v Poľsku pri moci od minulého roka. Ministerstvo zahraničných vecí pod vedením ministra Radoslawa Sikorskeho ešte v marci vyhlásilo, že odvolá 50 veľvyslancov. Zámerom ministerstva bolo, aby sieť zastupiteľských úradov odrážala liberálnejšie a proeurópske názory Tuskovej koaličnej vlády, ktorá do úradu nastúpila po pravicovej vláde strany Právo a spravodlivosť (PiS).Prezident Duda, ktorý je blízkym spojencom predchádzajúcej vlády, označil odvolávanie za "manipuláciu" zo strany súčasnej vládnej koalície a nových veľvyslancov odmieta vymenovať.

Andrej Duda
Zobraziť galériu (2)
Andrej Duda  (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

Vláda prezidentovu obštrukciu obchádza. Dezignovaní veľvyslanci do zahraničia cestujú napriek tomu, že ich prezident oficiálne nevymenoval. Svojich postov sa ujímajú s nižšou diplomatickou funkciou chargé d'affaires ad interim, ktorá sa bežne využíva v prípade dočasnej neprítomnosti veľvyslanca v krajine."Potrebujeme veľvyslanca v Izraeli," vyhlásil v piatok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a poukázal na rozširujúci sa konflikt na Blízkom východe. Deň predtým premiér Tusk prezidenta označil za "mimoriadne nezodpovedného" preto, lebo blokuje vymenovanie veľvyslancov v krajinách ako USA, Izrael a Ukrajina a tiež stáleho predstaviteľa pri NATO.

Duda na Tuskove slová reagoval tým, že pôvodní veľvyslanci neboli nikdy odvolaní, keďže na takýto krok nemá poľská vláda právo a urobiť tak môže iba prezident republiky. "Problém je v tom, že Tusk a ministerstvo zahraničných vecí ich z veľvyslanectiev vyhnali a bránia im vo vykonávaní ich práce," napísal na sieti X prezident Duda.Podľa poľského práva nesie zodpovednosť za zahraničnú politiku vláda. Vláda aj prezident si však klauzuly, ktoré vymedzujú ich spoluprácu v oblasti zahraničnej politiky, vykladajú rôzne vrátane formálnej právomoci prezidenta, ktorý vymenúva a odvoláva veľvyslancov "na návrh ministra zahraničných vecí so súhlasom predsedu vlády."

AFP pripomína, že tento spor je jedným z mnohých, ktoré svedčia o zložitom spolužití medzi vládou a hlavou štátu, ktoré pochádzajú zo znepriatelených politických táborov. Tuskova vláda často Dudu obviňuje z blokovania dôležitých reforiem, najmä v oblasti spravodlivosti a práv žien.

Viac o téme: SporVeľvyslanciPoľskoDonald TuskAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu