Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Fialov kabinet má dvoch nových ministrov: Na hrade ich vymenoval Pavel

Český premiér Petr Fiala, nový český minister priemyslu a obchodu Lukáš Vlček, nový český minister pre miestny rozvoj Petr Kulhánek a český prezident Petr Pavel Zobraziť galériu (4)
Český premiér Petr Fiala, nový český minister priemyslu a obchodu Lukáš Vlček, nový český minister pre miestny rozvoj Petr Kulhánek a český prezident Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel v utorok na Pražskom hrade vymenoval dvoch nových ministrov. Šéfom rezortu priemyslu a obchodu sa po odchode Jozefa Síkelu, ktorý bol nominovaný na post eurokomisára, stal doterajší poslanec Lukáš Vlček a ministerstvo pre miestny rozvoj po odvolaní šéfa Pirátov Ivana Bartoša povedie končiaci hajtman Karlovarského kraja Petr Kulhánek.

Pred oboma novými ministrami sú podľa Pavla dôležité úlohy vrátanie dokončenia tendra na dostavbu jadrových blokov v Dukovanoch, digitalizácie stavebného konania či obnovy územia zničeného povodňami.

archívne video

Premiér: Necítim potrebu meniť charakter svojej rétoriky, suverenita nám svedčí (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Času je málo. Posledný rok mnoho možností na uplatnenie veľkých vízií nedáva... Mal som možnosť presvedčiť sa, že máte konkrétne predstavy, ako tieto úlohy riešiť," povedal prezident.

Obaja noví ministri sú z hnutia STAN. Kulhánek bol od roku 2020 hajtmanom Karlovarského kraja a predtým v regióne zastával viaceré politické funkcie. V jesenných krajských voľbách však v kraji so 44 percentami hlasov zvíťazilo hnutie ANO a post hajtmana bude patriť jemu. Vlček bol od roku 2021 poslancom v Poslaneckej snemovni. V politike je od svojich 24 rokov, keď sa stal najmladším starostom v ČR, vo funkcii bol 15 rokov. Pôsobil na viacerých pozíciách v kraji Vysočina.

Petr Pavel a Lukáš Vlček
Zobraziť galériu (4)
Petr Pavel a Lukáš Vlček  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Výmena na čele rezortu priemyslu a obchodu bola plánovaná, odkedy sa Síkela stal kandidátom českej vlády na eurokomisára. V Bruseli ho však ešte čaká vypočutie pred europoslancami. V kabinete premiéra Petra Fialu skončil v pondelok.

Petr Pavel a Petr Kulhánek
Zobraziť galériu (4)
Petr Pavel a Petr Kulhánek  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Naopak, Bartoš skončil vo vláde nečakane. Pred dvomi týždňami ho premiér z postu odvolal z dôvodu manažérskeho zlyhania pri digitalizácii stavebného konania. Piráti to pochopili tak, že ich Fiala z vlády "vyhodil", a demisiu preto podali aj ďalší dvaja pirátski ministri - minister pre legislatívu Michal Šalomoun a šéf diplomacie Jan Lipavský. Šalomounova funkcia na základe rozhodnutia premiéra ku koncu týždňa zanikne, na jeho miesto sa preto náhradník nehľadal. Lipavský vo vláde nakoniec zostal ako nestraník po tom, čo odišiel od Pirátov.

Celkom z Fialovho kabinetu odišlo už sedem ministrov. Zmien na postoch však bolo viac, pretože niektorí sa v rezortoch len vymenili. Naposledy sa zmeny diali v apríli tohto roka, keď odstúpila ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová. Viackrát sa už menili ministri školstva a zmena nastala aj v rezortoch poľnohospodárstva a životného prostredia.

Viac o téme: MinistriPetr PavelPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu