Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

MIMORIADNY ONLINE Vojna nekončí! V Rusku vyhlásili mimoriadny stav: Ukrajine sa darí udržiavať tlak na ruské jednotky

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinské sily udržiavajú v pohraničnej ruskej Kurskej oblasti dostatočný tlak na ruské jednotky. Uviedol to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje Informuje agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Archívne video

Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

12:50 Zelenskyj prichádza do Chorvátska na regionálny summit. Rozhovory sa zamerajú na dosiahnutie mieru, cestu Ukrajiny do NATO a EÚ, ako aj na obnovu Ukrajiny, povedal 9. októbra prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:55 Sobotný summit kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku nateraz odložili, uvádza v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) citujúc dva nemenované zdroje z prostredia NATO. Dôvodom je podľa informácií stanice skutočnosť, že americký prezident Joe Biden zrušil svoju cestu do Nemecka pre situáciu okolo hurikánu Milton, blížiacemu sa k pobrežiu amerického štátu Florida. 

11:30 Bývalý americký prezident Donald Trump údajne až sedemkrát telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po svojom odchode z funkcie šéfa Bieleho domu. Tvrdí to americký novinár Bob Woodward vo svojej najnovšej knihe "War" (Vojna). Trump aj Putin tvrdenia popreli, informuje agentúra Reuters.

11:00 Mimoriadny stav vyhlásili v stredu miestne úrady v časti západoruskej Brianskej oblasti po explóziách výbušného materiálu. Oznámila to ruská štátna tlačová agentúra TASS. Informuje agentúra Reuters.

9:57 Žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny údajne v Mali získali telá svojich spolubojovníkov. Tí v júli v tejto africkej krajine zahynuli počas bitky s tuarégskymi a islamistickými povstalcami, ktorú sprevádzala piesočná búrka. Oznámila to samotná Vagnerova skupina, informuje v stredu agentúra Reuters.

9:46 Maďarský Orbán povedal, že Trump nebude čakať do inaugurácie, aby „zvládol mier“ na Ukrajine. "Ak sa Trump vráti, otvoríme niekoľko fliaš šampanského," povedal 8. októbra maďarský premiér Viktor Orbán.

9:10 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 9. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:15 Ruský útok na oblasť Sumy zabil 2 ľudí. Rusko zaútočilo na komunitu Esman v severovýchodnej oblasti Sumy na Ukrajine 8. októbra riadenými bombami, pričom zabili dvoch civilistov, informuje miestna vojenská správa.

7:43 Ruská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 47 ukrajinských bezpilotných lietadiel cielených na západ krajiny, oznámilo ministerstvo obrany. Oblastní predstavitelia oznámili, že pri útokoch nedošlo k obetiam na životoch. Informuje agentúra Reuters. 

7:20 Ukrajinský súd odsúdil hackerov, ktorí pre Rusko vykonali viac ako 5000 kybernetických útokov. Ukrajinský súd odsúdil v neprítomnosti dvoch členov hackerskej skupiny "Armagedon" podporovanej ruskou bezpečnostnou službou (FSB) za vykonanie viac ako 5000 kybernetických útokov proti ukrajinským inštitúciám a kritickej infraštruktúre, uviedla 8. októbra ukrajinská štátna bezpečnostná služba (SBU).

6:47 Ukrajinu možno čaká „najtvrdšia“ zima od začiatku invázie, hovorí Rutte. Nový generálny tajomník NATO Mark Rutte 8. októbra varoval, že Ukrajina môže čeliť najnáročnejšej zime od začiatku rozsiahlej invázie, pretože krajina sa pripravuje na ďalšie ruské útoky proti energetickej infraštruktúre.

6:00 Ruská vojenská rozviedka GRU sa snaží vyvolať chaos v Británii a v Európe, varoval v utorok riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Ken McCallum. Najväčšiu teroristickú hrozbu pre Britániu podľa neho predstavuje obnovujúca sa Al-Káida a Islamský štát, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinské sily vpadli do Kurskej oblasti 6. augusta

"V Kurskej oblasti sa bojuje už tretí mesiac a my v tomto sektore udržiavame potrebný tlak na Rusko," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze. Ukrajinské sily prekvapivo vpadli do ruskej Kurskej oblasti 6. augusta a podarilo sa im obsadiť desiatky dedín. Moskva však tvrdí, že v rámci protiofenzívy už získala späť časť dobytého územia. Ruskej armáde sa zároveň naďalej darí postupovať v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, pripomína Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyer Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu